Daniel Herman navštívil vernisáž výstavy „Fenomén Masaryk“

17.09.2017 12:46

Výstavu připravilo Národní muzeum k 80. výročí úmrtí Tomáše Garrigue Masaryka.

Daniel Herman navštívil vernisáž výstavy „Fenomén Masaryk“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Masaryk je na výstavě představen ve třech rovinách. Tou první je pohled na konkrétního člověka, jeho vztahy, víru, ideje a názory. Zásadní roli zde hraje i vztah k manželce Charlottě. Nesmírně aktuální jsou pak dodnes jeho názory na Ameriku či Rusko. Druhou rovinou je role jeho osobnosti ve veřejném prostoru. Nejprve jako "profesora" před rokem 1914, a to nejen v univerzitním prostředí. Velká pozornost je věnována tématům hilsneriády či bojům o Rukopisy.

„Připomínáme si 80 let od smrti Tomáš Garrigua Masaryka, který patřil k nejvýznamnějším osobnostem naší historie.  Jeho myšlenky, názory a činy zůstávají i v dnešní době trvalou inspirací nejenom pro současnou generaci, ale i pro generaci budoucí.“ Daniel Herman

Když se v roce 1910 Masaryk dožíval 60 let, zdál se být jeho aktivní život zdánlivě ukončen. Následovala však zcela zásadní životní kapitola po roce 1914, která je na výstavě prezentována v celku "prezident". Založení státu v roce 1918 je bezpochyby klíčovým momentem, ale výstava se nevyhýbá ani politickým neúspěchům a sporům s ideovými protivníky – Pekařem či Kramářem. Třetí rovinou je pohled na "obraz" Masaryka ve společnosti – od silného momentu jeho smrti a pohřbu na podzim 1937 až po následné proměny během dvou diktatur.

Součástí výstavy jsou unikátní filmové i audio materiály a samozřejmě jedinečné sbírkové předměty, včetně jednoho z "top" předmětů Národního muzea - Masarykova jezdeckého obleku.

Výstava potrvá do 31. 1. 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…