Daniel Herman navštívil vernisáž výstavy „Fenomén Masaryk“

17.09.2017 12:46

Výstavu připravilo Národní muzeum k 80. výročí úmrtí Tomáše Garrigue Masaryka.

Daniel Herman navštívil vernisáž výstavy „Fenomén Masaryk“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Masaryk je na výstavě představen ve třech rovinách. Tou první je pohled na konkrétního člověka, jeho vztahy, víru, ideje a názory. Zásadní roli zde hraje i vztah k manželce Charlottě. Nesmírně aktuální jsou pak dodnes jeho názory na Ameriku či Rusko. Druhou rovinou je role jeho osobnosti ve veřejném prostoru. Nejprve jako "profesora" před rokem 1914, a to nejen v univerzitním prostředí. Velká pozornost je věnována tématům hilsneriády či bojům o Rukopisy.

„Připomínáme si 80 let od smrti Tomáš Garrigua Masaryka, který patřil k nejvýznamnějším osobnostem naší historie.  Jeho myšlenky, názory a činy zůstávají i v dnešní době trvalou inspirací nejenom pro současnou generaci, ale i pro generaci budoucí.“ Daniel Herman

Když se v roce 1910 Masaryk dožíval 60 let, zdál se být jeho aktivní život zdánlivě ukončen. Následovala však zcela zásadní životní kapitola po roce 1914, která je na výstavě prezentována v celku "prezident". Založení státu v roce 1918 je bezpochyby klíčovým momentem, ale výstava se nevyhýbá ani politickým neúspěchům a sporům s ideovými protivníky – Pekařem či Kramářem. Třetí rovinou je pohled na "obraz" Masaryka ve společnosti – od silného momentu jeho smrti a pohřbu na podzim 1937 až po následné proměny během dvou diktatur.

Součástí výstavy jsou unikátní filmové i audio materiály a samozřejmě jedinečné sbírkové předměty, včetně jednoho z "top" předmětů Národního muzea - Masarykova jezdeckého obleku.

Výstava potrvá do 31. 1. 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…