Daňová optimalizace: vánoční večírek se pod roušku firemního školení neschová!

06.11.2014 9:30

Podezřelé daňové odpočty na poslední chvíli vyvolávají zvláštní pozornost finanční kontroly. Rizika odhalení chybného účtování se v listopadu a prosinci zvyšují až na dvojnásobek.

Daňová optimalizace: vánoční večírek se pod roušku firemního školení neschová!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Které náklady jsou pro optimalizaci daní vhodné a jaké už zavánějí pokutou? Záměnu vánočního večírku za firemní školení, přemrštěné nákupy přesahující velikost firmy nebo pořízení kuchyňských spotřebičů do neexistující kuchyňky si podnikatelé před finančním úřadem obhájí jen stěží.

CO ROZHODNĚ NE

Daňový základ lze snížit pouze o výdaje, které souvisejí s dosažením, zajištěním a udržením příjmů. „V praxi se často setkáváme se snahou firem snížit si daňovou povinnost zahrnutím výdajů z vánočních večírků do daňově uznatelných nákladů. Ve skutečnosti se však jedná o náklady na občerstvení, které daňově uznatelné nejsou. Podvodem je také skrývání občerstvení za pronájem salonku v restauraci,“ upozornila daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision.

Pořízení čtyř notebooků v pětičlenné firmě není nic překvapivého, ale opačný poměr už při kontrole vyvolá podezření a je nutné jej logicky vysvětlit. „Daňově uznatelným výdajem pro podnikatele, který vede daňovou evidenci, bude nákup zásob kancelářských potřeb na příští rok, ale také to, že koupí počítače a telefony, s maximální hranicí 40 tisíc za kus, v předstihu pro nové zaměstnance, nastupující až od ledna,“ popsala ekonomické důvody optimalizace daní před koncem roku Blanka Štarmanová.

Stejně je třeba přistupovat k účtování výdajů na vybavení a zařízení firmy. Pokud podnikatel na náklady společnosti pořídí mikrovlnnou troubu a kontroloři v zašlé kuchyňce naleznou jen pět let starý model, určitě neprokáže, že mu doma slouží výhradně k pracovním účelům.

JAK OPTIMALIZOVAT

„Efektivní optimalizaci daní firmám přinášejí zaměstnanecké benefity – vánoční prémie, přidání několika dnů volna nebo dnů s home office i obměna například mobilních telefonů, které slouží výhradně pro pracovní účely. Náklady s tímto spojené jsou daňově uznatelné naprosto bez problémů,“ vyjmenovala Blanka Štarmanová.

Další možnosti, které hojně využívají společnosti s ručením omezeným a jiné podnikatelské subjekty, skýtají příspěvky zaměstnancům na dovolenou až do výše 20 tisíc korun ročně nebo příspěvky na kulturní a sportovní akce či péči o zdraví bez cenového omezení.

„Zaměstnanecké benefity, jako například vstupy do wellness, posiloven nebo aquaparků, jsou pro společnost nedaňovým nákladem a zaměstnanci z nich daně ani pojištění neodvádějí. Navíc lze tyto benefity pořídit formou široce platných poukázek,“ doplnila Blanka Štarmanová. Všechny tyto varianty jsou levnější než obvyklé peněžité vánoční odměny, které podléhají stejným daňovým odvodům jako běžné výplaty.

Nejpopulárnější stálicí v daňové optimalizaci zůstávají vánoční dárky pro obchodní partnery. „Daňově uznatelným nákladem je reklamní nebo propagační předmět do hodnoty 500 korun bez DPH, který je opatřen jménem firmy nebo její ochrannou známkou nebo názvem propagovaného zboží či služby a který není s výjimkou tichého vína předmětem spotřební daně. Neperlivá vína, diáře, kalendáře, flash disky, drobná příslušenství k počítačům a různé kancelářské potřeby využívá podle našich zkušeností na konci roku téměř 90 procent firem,“ doplnila Blanka Štarmanová.

Co se stane, když finanční úřad neuzná podnikateli jeho daňový náklad?

Daňová povinnost bude zpětně doměřena (zvýšena) podle upraveného daňového základu. Vyčísleny budou také úroky z prodlení a penále za zjištění nedostatku v rámci daňové kontroly. Úrok z prodlení se řídí repo sazbou ČNB (aktuálně 0,05 %) navýšenou o 14 procentních bodů. Penále činí striktně 20 procent z doměřené částky, tedy z dopočteného rozdílu na dani. I když je podnikatel ve ztrátě, penále mu bude vyměřeno, a to ve výši jednoho procenta ze zjištěného rozdílu na daňové ztrátě.

O společnosti TaxVision

TaxVision působí na českém trhu déle než deset let a své služby poskytuje jak českým, tak zahraničním klientům. Vyniká v procesech vedení účetnictví, zpracování mezd a daňového poradenství – celý tým TaxVision tvoří zkušení odborníci působící dlouhodobě ve svém oboru, kteří se neustále vzdělávají a účastní se školení. Kromě klasických daňových a účetních služeb poskytuje TaxVision ekonomické rozbory firmám na míru, vyhotovuje nákladové analýzy, cenové kalkulace, analýzy ziskovosti a návratnosti investic a další důležité nástroje pro podnikatele. Mezi klienty společnosti TaxVision se řadí fyzické i právnické osoby, malé, střední i velké podniky, národní a nadnárodní korporace i neziskové organizace. Komplexní služby poskytuje vedle češtiny také v anglickém a německém jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…