Děkan dopravní fakulty ČVUT zahájí mezinárodní setkání o chytré dopravě ve městech

16.03.2017 14:05

Děkan Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr. h. c., je iniciátorem celosvětového workshopu nazvaného Hackathon na téma chytrá doprava ve městech. Ve dnech 16. až 19. března se poprvé v České republice sejde dvacet nejlepších týmů z celého světa a pokusí se v rámci nepřetržitého dvoudenního programátorského maratonu najít řešení klíčových problémů týkajících se chytré mobility v dopravě.

Děkan dopravní fakulty ČVUT zahájí mezinárodní setkání o chytré dopravě ve městech
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Hackathon je soutěž nejen pro programátory. Trojčlenné týmy dostanou za úkol během 48 hodin navrhnout optimální řešení zadaného tématu v podobě funkčního prototypu mobilní aplikace, chytrého senzoru nebo nového designu dopravního prostředku budoucnosti. Výherní tým získá šek v hodnotě 135 000 Kč, nabídku spolupráce s největšími světovými firmami, jako jsou ŠKODA DigiLab, Innogy, Siemens, T-Mobile, Microsoft atd., a především možnost realizovat svůj návrh doma i ve světě.

Profesor Miroslav Svítek, přední český odborník v oblasti Smart Cities, se rozhodl podpořit konání workshopu v Praze. A dodává: „Prvkem, který bude města stále více a více ovlivňovat, jsou technologie umožňující vznik nových obchodních modelů na principu vzájemného sdílení. Tím je například sdílení kol, bike-sharing, nebo osobních vozidel, car-sharing. Jsme zvědaví, jaké řešení Hackathon přinese.”

Do workshopu se přihlásilo 50 týmů, což je téměř 170 účastníků, z toho 25 žen. Věkové rozmezí zájemců se pohybuje od 17 do 68 let. Mezi přihlášenými je i několik týmů tvořených studenty ČVUT v Praze. Účastníci pocházejí z ČR, SR, Německa, Slovinska, Maďarska, Polska, Itálie, Španělska, Irska, Chorvatska, Srbska, Ukrajiny či Ruska.

Týmy budou pracovat s osmi zadanými tematickými okruhy chytré mobility, jako je pohyb samořídících aut v historickém centru města, průjezd auta budoucnosti bez řidiče mezi desítkami vystresovaných řidičů, motivace lidí pro využití hromadné dopravy a kol nebo snížení emisí ve městech.

Akce začíná 16. března v 16.00 hodin ve ŠKODA DigiLabu. Samotný maraton startuje v pátek 17. března v 9.00 hodin v Prague Startup Centre v paláci Adria. Vyhlášení proběhne v neděli 19. března od 13.00 hodin v pražském klubu DUP36.

Workshop se koná pod záštitou primátorky Adriany Krnáčové.

Informace k akci najdete na www.ceehacks.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…