Den Charity a 15. výročí Oblastní charity Most

09.10.2015 7:00

Oblastní charita Most oslavila koncem září Den Charity a současně 15. výročí svého založení. Tato církevní organizace, založená v roce 2000 Biskupstvím Litoměřickým, je členem společenství Charita Česká republika a jejím posláním je pomoc lidem v nouzi bez ohledu na náboženské vyznání, národnost či státní nebo politickou příslušnost.

Den Charity a 15. výročí Oblastní charity Most
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Působí v současné době v Ústeckém a Libereckém kraji a poskytuje 13 kategorií sociálních služeb.

Koncem září slaví církev svátek sv. Vavřince z Pauly, kněze, který svůj život obětoval potřebným. Proto také Den Charity, kdy se o charitním díle může dovědět i veřejnost.

Oslava se uskutečnila formou zahradní slavnosti v administrativním sídle organizace za přítomnosti významných hostů, německých partnerů,  zaměstnanců, dětí z charitních klubů a dobrovolníků.

Pěkné zahájení předvedly děti z předškolního komunitního nízkoprahového zařízení „Sovička“ a paní ředitelka Mostecké Charity Eva Čenkovičová ve svém
zahajovacím projevu mj. přivítala Litoměřického biskupa Mons. Jana Baxanta, prezidenta Diecézní charity Litoměřice Józefa Szeligu, její ředitelku Růženu Kavkovou a další duchovní, zástupce měst Mostu a Litvínova, četné zástupce obcí, spolupracujících organizací, škol a dalších Charit z Litoměřické diecéze.

Početnou skupinou byli  zahraniční partneři ze Saska, a to zástupce města a základní školy z partnerského Marienbergu, Německého červeného kříže Bautzen, poslance okresu Střední Sasko a zástupce projektové agentury, delegaci Muldentálského spolku umění intarzie Sörnzig, jejíž členové akci obohatili krásnou výstavou a darovali úžasný intarzovaný obraz holubice míru, delegaci Lidové solidarity Freiberg a Domovského spolku, Vesnického muzea i Církevní obce z Gahlenz.

Po seznámení s programem se ujal slova pan biskup Baxant, který poutavě přiblížil duchovní hodnoty, které by se lidstvu neměly nikdy ztratit, a po pěkných zdravicích německých hostů následoval kulturní program, prezentace o činnosti Mostecké Charity, prohlídka výstav a zápis do Charitní kroniky.

O občerstvení všech přítomných se postarala Hotelová škola Bukaschool Most, která sklízela úspěchy a uznání nejen za gastronomii, ale i estetiku s jakou její studenti svou roli zvládli.

V odpoledním doprovodném programu se naši zahraniční hosté seznámili s historií i současností města Mostu a prohlédli si Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie s jeho pěkným a zajímavým areálem.

Oslava Dne Charity a 15. výročí jejího založení se v Mostě vydařila a je nač vzpomínat.

Za finanční podporu krásné akce děkujeme Česko-Německému fondu budoucnosti.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…