Den Pardubické nemocnice nabídne onkologickou prevenci a bohatší program pro děti

16.05.2018 17:11

Jak zlepšit svůj způsob života, jak předcházet onkologickým i dalším onemocněním, jak vypadá můj současný zdravotní stav? Odpovědi nejen na tyto otázky bude možné najít v Pardubické nemocnici při tradiční akci pro širokou veřejnost.

Den Pardubické nemocnice nabídne onkologickou prevenci a bohatší program pro děti
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

Již podeváté ve svém areálu pořádá Den nemocnice. Bude se konat v úterý 22. května 2018 od 9.00 do 15.00 hodin a nabídne řadu novinek. Poprvé je přichystán pestrý dopolední program pro školy a děti, pro návštěvníky bude připraveno širší spektrum vyšetření a specializovaných poraden i více informací o prevenci onkologických onemocnění. Záštitu nad 9. ročníkem Dne nemocnice převzali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

„Podle statistik se v Česku každým rokem rozšíří počet pacientů s některým typem onkologického onemocnění o 90 tisíc lidí. Zároveň je však nutno dodat, že díky prevenci i moderní medicíně se zvyšuje šance na vyléčení,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. „Je proto nutné zvyšovat informovanost veřejnost prostřednictvím nejrůznějších osvětových akcí. Svým dílem k tomu chceme přispět i my při Dni nemocnice. Chceme nabídnout co nejvíce informací o onkologické prevenci a vůbec o zdravém životním stylu,“ dodala ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

„Prevence není nikdy dost a jsem rád, že Den Pardubické nemocnice už dávno našel své pevné místo mezi akcemi, které se zaměřují na šíření informací v oblasti zdraví. Do události se navíc zapojí i zdravotnické školy a jiná zdravotnická zařízení, takže návštěvníci se budou moci seznámit opravdu s širokou paletou toho, co se v oblasti zdravotnictví v našem kraji odehrává,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Dopoledne pro školy

Základní zásady zdravého životního způsobu je důležité získat již v dětství. „Zdraví máme jen jedno a je potřeba o něj pečovat již od mládí,“ potvrdila ředitelka Fraňková a dodala: „Rozhodli jsme se pro letošní ročník připravit bohatší program pro děti. Na některé jeho části jsme spustili registraci a jsme mile překvapeni zájmem, s jakým jsme se setkali ze strany pardubických škol a školek.“

Den nemocnice bude tentokrát začínat nově již v 9.00 hodin. Šestihodinový program odstartuje dopolední blok zaměřený právě na nejmladší generaci a Pardubická nemocnice ho připravila ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou Pardubice a Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Děti se na jednotlivých stanovištích seznámí například se správnou péčí o chrup nebo hygienu rukou, se zdravým stravováním či s prevencí AIDS. Přichystány budou i zajímavé modely těhotenského břicha, stáří, tlukoucího srdce a brýle simulující různé oční vady. Bude možné si rovněž vyzkoušet resuscitaci či kinezio tejpování. Pro přihlášené třídy budou připraveny prohlídky transfuzního oddělení, ARO, zubní pohotovosti a workshopy s klinickými psychology a logopedy. „Věříme, že si děti od nás odnesou spoustu nových, důležitých informací a poznatků. A pokud je již znají, není na škodu si je připomenout,“ pronesla ředitelka Fraňková.

Dar na přístroj pro ORL kliniku

Předěl mezi dopolední a odpolední částí Dne nemocnice bude mít slavnostní podobu. V pravé poledne dojde před budovou ředitelství k předání finančního daru ve výši 300 tisíc korun, který Pardubické nemocnici věnuje společnost Elektrárny Opatovice. „Velice si vážíme této finanční podpory. Společnosti Elektrárny Opatovice patří naše velké poděkování,“ řekla ředitelka nemocnice Fraňková a dodala: „Chceme poskytovat kvalitní zdravotní péči. K tomu je pochopitelně zapotřebí mít mimo jiné i odpovídající přístrojové vybavení a průběžně provádět jeho obměnu a modernizaci. Pomáhá nám v tom i štědrost dárců.“

Dar bude využit na nákup flexibilního bronchoskopu, který nahradí dosluhující přístroj na ORL klinice Pardubické nemocnice. Přístroj slouží k vyšetření dýchacích cest, k objasnění jejich zúžení a k odběru bronchiálního sekretu a bioptického materiálu k dalšímu vyšetření. Bronchoskopie má také velký význam při včasné diagnostice nádorového onemocnění, plicních onemocnění nejasné příčiny, dlouhotrvajícího kašle, chrapotu, vykašlávání krve či dušnosti.

Vyšetření a poradny s novinkami

Tři desítky nejrůznějších preventivních vyšetření a specializovaných poraden, navrch možnost seznámit se s vybranými pracovišti nemocnice, to je letošní nabídka hlavního zdravotního bloku, který bude začínat ve 12.30 hodin. Nechybí v něm prevence nejčastějších onkologických onemocnění, tedy karcinomu prsu u žen a karcinomu prostaty u mužů. Ve spolupráci s organizací Mamma Help a Avon pochodem bude možné si vyzkoušet modely pro samovyšetření prsou a získat řadu důležitých informací. Na stanovišti Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice bude zase k dispozici model pro samovyšetření varlat. Novinkou v programu bude vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) v rámci prevence rakoviny prostaty určené pro muže nad 50 let. Odběry budou probíhat v odběrové místnosti biochemické laboratoře.

V rámci prevence však bude připraveno mnoho dalšího – například prohlídky pigmentových znamének, vyšetření děložního čípku, čichu, zraku, plic, stanovení glukózy z krve prstu nebo třeba nově i vyšetření EKG a krevního obrazu. Bude možné absolvovat také třeba testy HIV nebo si nechat zjistit krevní skupinu. Vzhledem k loňskému zájmu byla do programu opět zařazena prevence proleženin, ukázky kinezio tejpování, poradna klinických psychologů či důležité zdravotně-sociální poradenství. Jana Nedbalová, odborný rada ochrany a podpory zdraví Krajské hygienické stanice Pardubického kraje, pak v poradně pro optimalizaci životního stylu nabídne řadu informací třeba k odvykání kouření, závislosti na alkoholu, předcházení stresu.

Pro návštěvníky se rovněž otevřou vybrané zdravotnické provozy, prohlídky doprovodí odborný komentář zdravotníků. Bude možné se seznámit se zmodernizovanými urologickými ambulancemi, porodními sály spolu s nově vybudovanou tělocvičnou v porodnici, nahlédnout na transfuzní oddělení a také si opět prohlédnout pitevnu.

Nemocniční program doplní speciální nabídka lékárny a zdravotnických potřeb. Na obou místech může veřejnost po celou otevírací dobu využít slevu deset procent na sortiment z volného prodeje, bonusem budou slosovatelné účtenky. Na konci programu bude vylosováno pět výherců věcných cen.

Záchranka, rehabilitace i Vodárenská věž

Po celý Den nemocnice bude v areálu probíhat rovněž doprovodný program. Návštěvníci akce se v něm seznámí s činností a technikou záchranářů, hasičů a policistů, chybět nebudou ani strážníci městské policie s jízdním oddílem. Novinky ze své činnosti představí Hamzova odborná léčebna z Luže-Košumberku, Rehabilitační ústav z Brandýsa nad Orlicí a Léčebné lázně Bohdaneč. Sportovní stanoviště s autogramiádou připraví zástupci pardubických hokejistů, basketbalistů a fotbalistů. Opět se otevře i Vodárenská věž včetně unikátní vyhlídky na Pardubice a okolí. Vedle této technické památky bude nachystána expozice historických vozidel členů Veteran Clubu Pardubice. Malování pro malé i velké nabídne kreslíř Jan Honza Lušovský.

Upozornění pro návštěvníky nemocnice

Z důvodu přípravy, konání a rozmístění jednotlivých prezentací Dne nemocnice bude v průběhu pondělí 21. května a po celé úterý 22. května omezena kapacita parkovacích ploch v areálu nemocnice, zejména v centrální části. „Proto prosíme návštěvníky a pacienty o shovívavost a využití parkovacích ploch v okrajových částech areálu nebo mimo areál, případně zvolení jiného způsobu dopravy,“ řekla ředitelka Fraňková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…