Den otevřených dveří Senátu připomene 80. výročí mnichovské dohody

03.05.2018 16:37

Kolovratský palác, ve kterém zasedaly předválečné a protektorátní vlády, se v úterý 8. května 2018 otevře veřejnosti. Návštěvníci budou mít výjimečnou příležitost blíže se seznámit s historií paláce, ve kterém byla tehdejší československá vláda seznámena se zněním mnichovské dohody, a budou si také moci prohlédnout kopii německé verze dohody.

Den otevřených dveří Senátu připomene 80. výročí mnichovské dohody
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

V pátek 30. září 1938 se v Zeleném salonku Kolovratského paláce sešla vláda na své mimořádné schůzi. Jediným předmětem jednání se stala zpráva o mnichovské dohodě.  Z Kolovratského paláce pak odjel tehdejší předseda kabinetu Jan Syrový spolu s ministry na Pražský hrad za prezidentem Edvardem Benešem. Po zvážení všech okolností se nakonec rozhodli tento diktát přijmout.

V rámci Dne otevřených dveří bude ke zhlédnutí také kopie mnichovské dohody v němčině, která má čtyři strany na rozdíl od dalších jazykových verzí zúčastněných zemí, které mají strany tři. Adolf Hitler viděl špatně na blízko, a proto mu byly psány proslovy a další písemnosti větším písmem.

Podepsání mnichovské dohody patří ke zlomovým okamžikům našich dějin. Dohoda, která v podstatě předznamenala druhou světovou válku, odňala Československu pohraniční oblasti včetně opevnění a výrazně usnadnila naplňování expanzivních plánů Adolfa Hitlera. O pár měsíců později byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava.

Brány paláce se veřejnosti otevřou v 9.00 hod. a opět uzavřou v 16.00 hod. Vstup je zdarma. Prohlídky s průvodcem budou vycházet každých 15 minut, skupiny budou čítat maximálně 40 osob. Program v paláci bude trvat přibližně 40 minut. Poslední prohlídka bude v 16.00 hod.

Součástí Dne otevřených dveří Senátu bude i možnost prohlédnout si historické prostory Valdštejnského paláce, který bude veřejnosti zpřístupněn stejně jako Kolovratský palác, tedy od 9.00 hod. do 16.00 hod. V rámci zdejší prohlídkové trasy, která bude přístupná bez průvodce, se zájemci mohou těšit mimo jiné na Jednací sál, Hlavní sál, Rytířskou síň či Mytologickou chodbu. Prohlídkové trasy jsou zajištěny i pro handicapované.

S ohledem na kapacitu obou paláců bude vstup občanů do obou budov regulován. Návštěvníkům s předměty ohrožujícími bezpečnost a se zbraněmi nebude vstup umožněn. Vzhledem ke značnému předpokládanému zájmu veřejnosti upozorňujeme na možné čekání před vstupem na prohlídku v Kolovratském paláci. Návštěvníky žádáme, aby si s sebou nebrali velká zavazadla, prohlídky budou umožněny pouze příchozím s příručními zavazadly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…