Díky daru získala ústecká Masarykova nemocnice přístroj k vyšetření žlučových cest

19.06.2016 19:30

Krajská zdravotní, a. s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., získala díky daru pro gastroenterologické oddělení další moderní přístroj. Spy-Glass DS je inovativní zařízení určené k vyšetření žlučových cest a vývodu pankreatu s možností digitálního zobrazení a instrumentace cestou pracovního kanálu přístroje. Přístroj za 3 155 711 Kč darovala Krajské zdravotní, a. s. firma Boston Scientific Česká republika, s. r. o.

Díky daru získala ústecká Masarykova nemocnice přístroj k vyšetření žlučových cest
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Zařízení se skládá ze dvou jednotek – tzv. videověže, ta vytváří digitální obraz na monitoru, a samotného „Spyscopu“, jednorázového miniendoskopu, který se zavádí pracovním kanálem běžného terapeutického duodenoskopu. Tím je umožněno přímé vyšetření – zobrazení žlučových cest a vývodu slinivky a také použitím dalších akcesorií i zákroky jako je biopsie, drcení kamenů, zprůchodnění striktury.

„Metoda v této podobě nemá přímou alternativu. Vyšetření žlučových cest s přímým zobrazením se dosud provádělo buď systémem dvou endoskopů „mother-baby“, které současně s rentgenovou kontrolou ovládali dva lékaři, anebo cholangioskopií perkutánní transhepatickou cestou, kdy intervenční radiolog přes kůži a játra napíchne žlučovod, vytvoří se  kanál  a poté zavádí přístroj endoskopista. Ani jedna z metod se v severních Čechách nikdy neprováděla. Nová metoda je šetrnější, může bezprostředně navázat na běžné ERCP, tedy endoskopickou retrográdní cholangiopankreatikografii, lze ji opakovat a pacienta nezatíží více či jinak než obvyklé vyšetření pomocí zmíněné ERCP,”osvětlil primář gastroenterologického oddělení MUDr. Jiří Stehlík.

Digitální technologie umožňuje mnohem preciznější zobrazení a možnost hodnocení nálezu než fibrooptický starší přístroj. „V současnosti jde ve světě a zvláště ve střední Evropě stále o exkluzivní metodu,“ zdůraznil primář.

Podle generálního ředitele Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petra Fialy se stává velkou výhodou, že již není nutné indikované případy odesílat do jiného zařízení. „Technologie byla dosud dostupná pouze v Ostravě a Jablonci nad Nisou. Doplní se tak škála zobrazovacích metod určených pro diferenciální diagnostiku a eventuálně i terapii onemocnění žlučových cest a pankreatu, kterou na severu Čech nikde nepraktikují,“ uvedl Ing. Petr Fiala.

„Od letošního roku budek dispozici kód výkonu s možností vykázat zvlášť účtovaný materiál. Výkon je schvalován a byl již předložen odbornou společností. Pokud bude nasmlouván jako nová modalita, bude ziskový. Endoskopické centrum a gastroenterologické oddělení naší nemocnice patří mezi renomovaná pracoviště v oboru v rámci celé České republiky a nové technologie samozřejmě zvyšují prestiž a exkluzivitu jak oddělení, tak zdravotnického zařízení,“ s uspokojením konstatoval MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. – Krajské zdravotní, a. s.

Fotografie naleznete na: www.kzcr.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…