Divadlo Bez zábradlí uvede 26.3. slavnostní premiéru hry Ronalda Harwooda Garderobiér v režii Karla Heřmánka

10.03.2015 16:19

Jeden z nejslavnějších pohledů do divadelního zákulisí od autora oscarového Pianisty, Ronalda Harwooda. Autor sám byl kdysi osobním garderobiérem u sira Donalda Wolfita v Shakespearovské společnosti. Tuto svou zkušenost později zúročil k napsání své hry, díky níž dosáhl v roce 1980 celosvětového uznání. V roce 1983 vznikl podle jeho scénáře stejnojmenný film režiséra Petera Yatese s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem v hlavních rolích. Film získal pět nominací na Oscara. V Čechách Garderobiéra poprvé uvedl v roce 1987 Evald Schorm v Divadle Na zábradlí. Od roku 2014 Divadlo Bez zábradlí uvádí také Harwoodovu hru Kvartet v režii Petra Slavíka.

Divadlo Bez zábradlí uvede 26.3. slavnostní premiéru hry Ronalda Harwooda Garderobiér v režii Karla Heřmánka
Foto: Divadlo Bez zábradlí
Popisek: Ronald Harwood: GARDEROBIÉR

Stručný obsah hry

Dvou sté dvacáté sedmé představení Krále Leara. Kdysi hvězdný shakespearovský herec a despotický principál kočovné společnosti, který si říká Sir, je u konce s dechem. Na Londýn dopadají bomby nacistické Luftwaffe, ale ani ty Sirovi nezabrání v touze hrát. Celý svůj život zasvětil divadlu. Teď ho ale zrazuje paměť, zdraví... Po boku mu však stojí jeho věrný garderobiér Norman, který nejenže o svého pána oddaně pečuje, ale zároveň mu pomáhá sehrát jeho poslední velkou roli. Shakespearovské drama se prolíná s životní realitou. Dramatické situace střídá humor. Hra je zároveň poctou divadlu, herectví i všem anonymním lidem ze zákulisí, bez nichž by divadlo nemohlo být, i poklonou Shakespearovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: partner ParlamentníchListů.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…