Dlouhá zimní sezóna znamenala růst návštěvnosti, potvrdili statistici

11.05.2017 9:40

V 1. čtvrtletí 2017 se počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 9,3 %. Počet nocí strávených domácími návštěvníky meziročně vzrostl o 11,3 %, zahraničními turisty o 7,3 %. Také hostů se ve sledovaných zařízeních ubytovalo více, rezidentů o 13,8 % a nerezidentů o 8,6 %.

Dlouhá zimní sezóna znamenala růst návštěvnosti, potvrdili statistici
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl v 1. čtvrtletí letošního roku 10,0 milionu nocí, což bylo o 9,3 % více než ve stejném období loňského roku. Domácí klientela strávila v ubytovacích zařízeních o 11,3 % více nocí a zahraniční hosté zvýšili počet svých přenocování o 7,3 %. Nejvíce přenocování (6,8 milionu) bylo uskutečněno v hotelech, o 8,3 % více než loni. Největší nárůst přenocování vykázaly penziony, kde se počet nocí meziročně zvýšil bezmála o třetinu, o 29,3 %. V regionálním členění vykázala vyšší návštěvnost z pohledu počtu přenocování ubytovací zařízení ve všech krajích republiky. Největší růst poptávky po přenocováních byl zaznamenán v Kraji Vysočina, kde se počet uskutečněných nocí zvýšil o 23,6 %, a také v Libereckém kraji o 20,0 %.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 3,6 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 11,1 %. Ubytovaných zahraničních hostů bylo více než domácích. V porovnání s loňským rokem se počet zahraničních návštěvníků zvýšil o 8,6 %, domácí hosté navýšili své příjezdy dokonce o 13,8 %. Tři ze čtyř hostů se ubytovali v hotelech, které zaznamenaly 9,9% zvýšení návštěvnosti. Penziony navštívilo v 1. čtvrtletí letošního roku o 27,1 % více hostů než v minulém roce a ostatní hromadná zařízení navýšila příjezdy o 5,8 %. Regionálně přibylo hostů ve všech krajích. Největší dynamiku růstu příjezdů zaznamenal Liberecký kraj (o 24,7 %) a Kraj Vysočina (o 21,8 %). Dlouhá zimní sezóna v lyžařských střediscích lákala k návštěvě domácí klientelu, druhým regionem co do počtu rezidentů se po Praze stal Královéhradecký kraj.

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 377 tisíc, bylo to o 2,3 % méně než loni, vlivem březnového poklesu o 14,1 %. Druhá příčka patřila v 1. čtvrtletí hostům z Ruské federace. Rusové začali po několika letech útlumu přijíždět znovu ve větším počtu již na konci loňského roku. Dynamika příjezdů se výrazně zvýšila na začátku letoška, kdy se počet hostů meziročně zvýšil o 45,3 % za celé čtvrtletí. V únoru se počty ruských hostů v hromadných ubytovacích zařízeních zvýšily dokonce o 66,2 % a v březnu o 60,9 %. Ubytovaných hostů ze Slovenska bylo v prvních třech měsících celkem 126 tisíc, s meziročním zvýšením o 8,1 %. Nad sto tisíc příjezdů se ještě dostala návštěvnost z Polska (+15,9 %) a Velké Británie (+5,9 %). Podobně jako u Němců došlo k poklesu návštěvnosti z Rakouska o 4,8 %. Naopak příjezdy z Koreje i Číny byly stále na vzestupu.

_________________________

Poznámky
Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Ing. Marie Boušková, tel. 274 052 935, e-mail: marie.bouskova@czso.cz

Kontaktní osoba: Ing. Pavel Vančura, tel. 274 052 096, e-mail: pavel.vancura@czso.cz
Metoda získání dat: Přímé zjišťování ČSÚ v hromadných ubytovacích zařízeních.
Termín ukončení sběru dat: 27. 4. 2017
Termín ukončení zpracování: 2. 5. 2017
Navazující datová sada: https://www.czso.cz/csu/czso/cru_cr
Termín zveřejnění další RI: 8. 8. 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…