Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholily Národní poutí Velehrad

05.07.2018 14:06

Devatenácté Dny lidí dobré vůle dnes končí. Slavnostní poutní mše svaté se na Velehradě zúčastnilo přes 30 tisíc nejen poutníků. Včerejší benefiční koncert zhlédlo 23 tisíc lidí a výtěžek se vyšplhal na 1,5 milionu korun. Velehradské cyrilometodějské oslavy jsou největší svého druhu u nás a konají se každoročně ve dnech 4. a 5. července.

Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholily Národní poutí Velehrad
Foto: Tisková kancelář Velehrad
Popisek: Pouť na Velehradě

Od půl sedmé ráno dnes probíhaly v prostorách baziliky mše svaté a připraven byl i doprovodný program. Mimo jiné byla k uctění vzácná relikvie Svatovítského pokladu – lebka sv. Ludmily.

Včerejší den patřil především rodinám s dětmi, pro které byl od ranních hodin připraven bohatý program. Ten vyvrcholil v 19.30 benefičním koncertem Večer lidí dobré vůle, na kterém vystoupili interpreti oslovující jak mladou, tak starší generaci. „Na tomto koncertě je něco zvláštního. Vystupují tady mladí, staří, filharmonie, kytary, cimbálka… A ono to jde dohromady. Protože je tady dobrá vůle,“ řekl přímo na velehradském pódiu olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, pod jehož záštitou se Dny lidí dobré vůle konají. Mezi letošními vystupující byli Jiří Pavlica s Hradišťanem, kapela Mirai, zpěvák Vašo Patejdl, legendární zpěvačka Hana Zagorová s Boom!Bandem Jiřího Dvořáka, Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka, sólistka Národního divadla v Praze Marie Fajtová a Pěvecký sbor Stojanova gymnázia.

Mší to dnes nekončí

Během čvrtečního dne jsou navíc otevřeny výstavy nejen ve Stojanově gymnáziu. Poutníci mají také příležitost rozšířit Velehradský rukopis, až do 15. hodiny se ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje ručně přepisuje Bible. Charita ČR zase nabízí program pro malé i velké. Až do konce léta je ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje otevřená výstava k 100. výročí vzniku Československa s názvem „Katolická církev a republika – 100 let“. V 15 hodin pak začne v bazilice mše svatá byzantsko-slovanského ritu a hlavním celebrantem se stane Mons. Ladislav Hučko, titulární biskup orejský a apoštolský exarcha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…