Dny pozemního vojska Bahna – událost, kde vojáci ukážou techniku a odrazí útok protivníka

04.06.2017 21:50

Příznivci vojenské historie a fanoušci Armády České republiky se opět sejdou na Dnu pozemního vojska Bahna 2017 v sobotu 10. června od 9 do 17 hodin. Akce se koná v prostoru Zadního Bahna u Strašic na Rokycansku, v bývalém vojenském újezdu Brdy. Armáda České republiky zde představí řadu činností vojenských profesionálů.

Dny pozemního vojska Bahna – událost, kde vojáci ukážou techniku a odrazí útok protivníka
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Návštěvníci si užijí zábavu po celý den

Návštěvníci se mohou těšit na současnou a historickou techniku i na hlavní dynamickou ukázku AČR - obrannou operaci k odvrácení útoku protivníka. „Bahna nejsou pouze prezentační akcí pro veřejnost, ale také součástí výcviku jednotek pozemních i vzdušných sil. Chceme divákům přiblížit přípravu vojenských profesionálů k obraně České republiky a účast v operacích mezinárodního společenství států NATO,“ uvedl velitel Pozemních sil AČR generálmajor Štefan Kaleta.

Armáda ukáže, jak zasáhne proti protivníkovi

BAHNA 2017 – událost, kde si příznivci armády přijdou na své

Jednotky 7. mechanizované brigády dokončují budování obrany na státní hranici a jsou připraveny odrazit útok protivníka, který pronikl do hloubky obrany zasazením taktického vzdušného výsadku (TVV) v rámci útočné operace. Protivník chce proniknout na naše území a obsadit jej. Za pomoci taktického vzdušného výsadku v hloubce naší obrany obsadí prostor důležitý pro další rozvíjení svého útoku. Obsazení tohoto prostoru provede TVV z vrtulníků Mi-171 Š za podpory bitevních letadel L-159 Alca. Protivník po obsazení provede doplnění záloh a odsun raněných pomocí vrtulníků. 7. mechanizovaná brigáda  za podpory přiděleného úsilí letectva a dělostřelectva provede ničení TVV a  obnovení obrany.

Připraveny jsou také ukázky jízdních vlastností pásových a kolových vozidel AČR a Nadace Pozemního vojska AČR:

  • T34, T55, T72, T72M4CZ
  • OT 62, BVP 1, BVP 2
  • KBVP, LOV Iveco, LOV Dingo, M8 Greyhound

V rámci Bahen 2017 se představí také příslušníci Vojenské policie, Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru a Vězeňské služby.

Do cvičení Bahna se zapojí přes 1 400 vojenských profesionálů včetně žáků Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany s více než 500 kusy pozemní techniky. Na dynamických a statických ukázkách se budou podílet také příslušníci Aktivní zálohy 7. mechanizované brigády a Vojenské policie.

Nebudou chybět ani zahraniční armády

V letošním roce zpestří program ozbrojené síly Rakouska, které předvedou bojové vozidlo pěchoty ULAN, slovenská armáda ukáže mobilní komunikační systém MOKYS a polští vojáci přivezou vozidlo Rosomák. Zastoupení bude mít také armáda z USA.

Na programu budou i ukázky historie

František Koch, člen správní rady Nadace Pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii Rokycany, k letošnímu svátku příznivců vojenské pozemní techniky řekl: „Program bude v tomto roce neméně atraktivní. Letošní ročník zahrnuje kromě tradičního defilé historické techniky také tři historické ukázky. Jedna z nich je překvapením. Prozradím jen, že se váže ke stému výročí vítězné bitvy československých legionářů u Zborova,“ sdělil František Koch.

Den pozemního vojska Bahna 2017 organizuje Nadace pozemního vojska ve spolupráci s Armádou České republiky reprezentovanou Velitelstvím pozemních sil v čele s generálmajorem Štefanem Kaletou. Do akce se zapojí sekce podpory Ministerstva obrany, Vzdušné síly AČR, Vojenská policie AČR, Velitelství výcviku - Vojenská akademie, Policie ČR, Vězeňská služba ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, Československá obec legionářská a kluby vojenské historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…