Dobíjení elektromobilů u stojanů ČEZ v Jihočeském kraji meziročně vzrostlo

28.02.2023 16:09 | Komerční článek

Celkem 146 358 kWh ekologické elektřiny loni odebrali řidiči elektromobilů na stojanech ČEZ v Jihočeském kraji. V porovnání s rokem 2021 je to o 48 procent více. Souvisí to především se zvyšujícím se počtem čistě elektrických vozidel.

Dobíjení elektromobilů u stojanů ČEZ v Jihočeském kraji meziročně vzrostlo
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jen loni jich po celé zemi přibylo několik tisíc. Rozvíjel se i počet dobíjecích stojanů. ČEZ jich loni nově zprovoznil 130. Celkově řidiči u zelených stojanů největší české sítě načerpali celkem více než 4,4 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny.

V Jihočeském kraji ČEZ aktuálně provozuje dvacet veřejných dobíjecích stanic, většinu rychlodobíjecích. Kromě krajské metropole Českých Budějovic jsou také v Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Soběslavi, Třeboni, Vimperku nebo v Lipně nad Vltavou a Horní Plané. Nejčastěji lidé své elektromobily dobíjeli na stojenech u prodejen Kaufland v Českých Budějovicích a Třeboni. Celkově se loni u jihočeských stojanů Supiny ČEZ zákazníci zastavili v 8 597 případech. Průměrně při jednom dobití načerpali 17 kWh elektřiny.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Aktuálně ČEZ po celé zemi provozuje přes 530 veřejných dobíjecích stojanů. U všech nabízí odběr skutečně bezemisní energie z obnovitelných zdrojů. Hranici 800 provozovaných stojanů chce dosáhnout do roku 2025 a do roku 2030 zvýšit současný výkon sítě více než čtyřnásobně.

„Letos cílíme znovu na více než 20procentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi čtyřicet. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí. Česká republika má v podílu ultrarychlých a rychlých stanic v síti před Evropou náskok a rádi bychom jej i díky zkvalitňování naší sítě pomohli udržet,“ říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

ČEZ si na českém trhu dobíjecích stojanů dlouhodobě udržuje nejvyšší podíl, aktuálně okolo 40 procent. Už nyní je jeho dobíjecí síť srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic. V jednu chvíli může obsloužit přes tisíc elektromobilů. Přibližně čtyřicet procent sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava. Řidičům garantuje ČEZ u většiny svých stojanů odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.

Jak dobíjet u ČEZ?

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale také stačí mít staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. Zákazníci ČEZ i neregistrovaní platí za odběry energie podle typu stanice a rychlosti nabíjení. Více informací najdete ZDE.

ČEZ a elektromobilita

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Více informací naleznete ZDE, ZDE, ZDE a ZDE.

Informace z JE Temelín 28. 2. 2023

První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1105 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 1 534 234 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1101 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 1 533 362 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…