Drážní úřad: Někteří lidé si stále pletou kolejiště s pěší zónou

10.03.2017 21:32

Ačkoliv mají cestující a obecná veřejnost zakázaný vstup do kolejiště, vyjma oficiálních míst pro přechod, přesto se najdou mezi nimi lidé, kteří zákonné omezení porušují a ohrožují tím bezpečnost nejen svou, ale i železničního provozu.

Drážní úřad: Někteří lidé si stále pletou kolejiště s pěší zónou
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Za rok 2016 Drážní úřad projednával 338 přestupků, ve kterých bylo celkově uloženo pokut za 133 400 Kč. Náklady na správní řízení v těchto případech činily 17 200 Kč. Dalších 131 přestupků s pokutami za 11 600 Kč bylo odloženo, zastaveno nebo postoupeno k dořešení jiným úřadům.

Přestože zákon o dráhách jasně zakazuje pohyb osob v kolejišti, případně na dalších místech, která jsou pro širokou veřejnost vyloučena, najdou se tací, kteří si z toho moc těžkou hlavu nedělají. Nerespektování těchto pravidel může mít ovšem fatální následky. Blíží-li se vlak k osobě, která nemá v kolejišti co pohledávat, zažívají strojvedoucí doslova infarktové situace. Na rozdíl od těchto „pochůzkářů“ totiž vědí, že zákony fyziky nelze obelstít. Mnohatunový kolos řítící se nemalou rychlostí má brzdnou dráhu i několik set metrů, v opravdu vysokých rychlostech nezřídka klidně i přes kilometr.

I když je všeobecně známo, že se po kolejích nechodí, někteří lidé si, zdá se, dosud stále pletou kolejiště s chodníkem. Po tramvajových kolejích ve městě se také nikdo nepohybuje, je to zkrátka nebezpečné. Proto bychom uvítali, kdyby si tito hazardéři uvědomili možné tragické následky dříve, než k nim skutečně dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…