Drobná knížka s tajemstvím obohatila sbírky Národní knihovny ČR

03.10.2017 13:10

Národní knihovna ČR obohatila své sbírky o malou modlitební knihu z roku 1655, která je nejen historicky cenná, ale nese též lidské poselství o lásce. O lásce přátelské i mateřské. Tento vzácný rukopis sloužil také jako památník.

Drobná knížka s tajemstvím obohatila sbírky Národní knihovny ČR
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní Knihovna: Modlitební kniha Anny Kateřiny Karbanové

Londýnská aukční síň Dreweatts and Bloomsbury Auctions, měla ve své nabídce drobnou modlitební knihu, která byla ozdobená malovanými erby Karbanů z Volšan a Kechellů z Hollensteinu. Tu získala Národní knihovna v aukci za 148 000 Kč.

Patřila mladičké Anně Kateřině Karbanové z Volšan, dceři zámožného erbovního měšťana a radního Nového Města pražského Lukáše Karbana z Volšan. Vzhledem k jeho výraznému angažování během stavovského povstání v letech 1618-1620, byl po porážce stavů Lukáš Karban nejprve odsouzen k smrti, později byl trest zmírněn na doživotí. Nakonec byl propuštěn na svobodu, ale jeho majetek byl částečně konfiskován včetně známého Faustova domu v Praze. Musel tedy odejít z českého království. S celou rodinou se uchýlil do Freibergu. 

Anna Kateřina Karbanová se pravděpodobně narodila až v exilu z jeho druhého manželství s Johannou Kechelovou z Hollensteinu. Anna Kateřina se roku 1659 provdala za dvojnásobného vdovce Johanna Gastella (1611-1673) a stala se tak matkou šesti sirotků.

Drobná kniha provázela Annu Kateřinu celým životem nejen jako kniha modlitební, ale plnila i velmi důležitou a osobní funkci – byla zároveň Anniným památníkem. Nechala do svazku vevázat čtyři lístky s verši na památku, které jí darovaly přítelkyně v první polovině padesátých let. Také synové Johann Georg, Johann August a Johann Gottlieb učinili při svém odchodu z domova v letech 1660, 1671 a 1673 do modlitební knihy zápisy svědčící o vděčnosti a lásce k nevlastní matce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…