Druhé výsledky kontrol zakázaného prodeje alkoholu dětem. Zaměstnanci provozoven podali alkohol ve více případech

01.12.2015 19:30

Policie ČR ve spolupráci s Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, Českou obchodní inspekcí, živnostenskými úřady (MPO) a dalšími institucemi provedla v rámci AKCE ALKOHOL druhou sérii kontrol zakázaného prodeje alkoholu mladistvým v českých barech a restauracích.

Druhé výsledky kontrol zakázaného prodeje alkoholu dětem. Zaměstnanci provozoven podali alkohol ve více případech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

V minulém týdnu téměř dva tisíce policistů zkontrolovalo více než 1500 provozoven. Alkohol požilo 287 dětí. Je to tedy o 51 případů více, než tomu bylo v říjnu.

„Avizovali jsme, že se v listopadu uskuteční další kontroly, i přesto jsme zjistili více případů podávání alkoholu mladistvým než při kontrolách říjnových,“ uvedl velitel bezpečnostního opatření plk. Martin Hrinko. Nejvyšší hladinu alkoholu policisté zjistili ve Středočeském a Olomouckém kraji. Mladistvým dívkám ze Středočeského a Olomouckého kraje naměřili hodnotu až 1,95 ‰ a 1,94 ‰ alkoholu v dechu.

„Na problematiku konzumace alkoholu dětmi a mladistvými a na jeho snadnou dostupnost se snažíme upozorňovat dlouhodobě. Díky navázané spolupráci se zapojenými subjekty se ukazuje, jak moc je pití alkoholu mezi školáky a středoškoláky tolerováno většinovou společností,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Postupně do současné situace zasvěcujeme politickou reprezentaci a rád bych vyzval i samotné firmy a podnikatele, aby začali hledat opatření a navrhovali řešení," dodal Jindřich Vobořil.

„Vedle výše zmiňovaných kontrol v restauracích a barech probíhá i osvěta a informování veřejnosti o rizicích užívání alkoholu a návykových látek. Během měsíce října a listopadu 2015 navštívili policejní preventisté napříč republikou více jak 140 škol a školských zařízení, kde právě žákům a studentům vyšších ročníků sdělovali informace obecného charakteru k tématu alkoholických nápojů,“ dodává pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, republiková koordinátorka prevence Policejního prezidia ČR.

Toto bezpečnostní opatření má působit především preventivně na provozovatele a pracovníky provozoven a restauračních zařízení. K této akci přistoupila policie a vláda na základě dlouhodobých výzkumů, které poukazují na vysokou toleranci české společnosti k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů mladistvými a jeho snadnou dostupnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …