EKO-KOM: Z putovní Křišťálové popelnice se tentokrát radují obyvatelé Uherského Hradiště

10.06.2022 14:21 | Tisková zpráva

Češi loni třídili odpady doslova jako o život. Meziročně vytřídil každý obyvatel ČR v průměru o 5 kilogramů odpadu více než v roce 2020. Každý tak loni do barevných kontejnerů odložil bezmála 72 kilogramů papíru, skla, plastů, kovů a nápojových kartonů. Kde ale třídili lidé po všech stránkách nejlépe?

EKO-KOM: Z putovní Křišťálové popelnice se tentokrát radují obyvatelé Uherského Hradiště
Foto: red
Popisek: EKO-KOM

Odpověď na to nabízí každý rok celorepubliková soutěž obcí ČR v třídění odpadů „O křišťálovou popelnici“. Ty nejlepší ocenili zástupci Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která je vyhlašovatelem soutěže, na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci probíhající konference Odpady a obce 2022.

Stejně jako v minulých letech byla i tentokrát soutěž určena všem obcím ČR, zapojeným v systému EKO-KOM, které úspěšně absolvovaly krajskou soutěž obcí. Jako v minulých letech se i tentokrát soutěžilo ve třech velikostních kategoriích – do 500 obyvatel, od 501 do 5000 obyvatel a v kategorii nad 5000 obyvatel. Do užšího výběru 18. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici postoupilo 65 nejlepších měst a obcí, zástupci byli z každého kraje a seznam doplnilo hlavní město Praha. Tři nejlepší z každé kategorie byli oceněni na slavnostním večerním ceremoniálu v Hradci Králové.

V kategorii nejmenších obcí do 500 obyvatel zvítězila obec Malá Úpa. Z obcí od 501 do 5000 obyvatel si odvezli cenu pro vítěze zástupci jihomoravského Pavlova a v kategorii od 5001 obyvatel vystoupalo na nejvyšší příčku město Uherské Hradiště. Zástupci vítězných obcí převzali křišťálové popelničky. Do Uherského Hradiště putovala i cena pro absolutního vítěze - velká Křišťálová popelnice. A jméno vítězného města tak doplní seznam vítězů, vyrytý na této slavné putovní trofeji.

Co je hodnoceno?

Každý kraj měl několik želízek v ohni. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři EKO-KOM. V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií a přihlíželo se také na celkové podmínky pro nakládání s odpady v obci. Hodnocení probíhalo na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. Hodnotilo se množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou sbíranou komoditu. Hodnotil se také poměr tříděného odpadu a produkci komunálního odpadu či hustota sběrné sítě. Body navíc získaly obce s nízkou produkcí směsného komunálního odpadu, a také obce, které sbírají všechny povinné komodity.

Výsledky soutěže o Křišťálovou popelnici 2021

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Absolutní vítěz:
Uherské Hradiště

kategorie Obce do 500 obyvatel:

  1. Malá Úpa
  2. Heřmaň
  3. Třebsko

kategorie Obce 501 –5000 obyvatel:

  1. Pavlov
  2. Helvíkovice
  3. Hoštka

kategorie Obce nad 5001 obyvatel:

  1. Uherské Hradiště
  2. Trhové Sviny
  3. Polná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…