EOS: Téměř dvě třetiny firem řeší neplatiče soudní cestou

02.02.2014 16:40

Českým firmám nezaplatí včas faktury jedna třetina obchodních partnerů. 63 % firem pak řeší své pohledávky prostřednictvím právních zástupců, jak vyplývá z údajů inkasní společnosti EOS KSI. Náklady na soudní vymáhání tak mohou přerůst výši samotné pohledávky.

EOS: Téměř dvě třetiny firem řeší neplatiče soudní cestou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dle údajů inkasní společnosti EOS KSI využívají služeb externích právních kanceláří téměř dvě třetiny firem. Přestože existuje řada situací, kdy se firma soudnímu sporu týkajícímu se vymáhání pohledávek nevyhne, delegovat všechny nesplacené faktury ihned do rukou právníků může být často neuvážené a zbytečně drahé. „Ne všechny pohledávky patří okamžitě k soudu. Může se stát, že platba nedorazí například z důvodu pochybení účtárny či chvilkové finanční indispozice, v tom případě je vymáhání formou žaloby unáhlené a nákladné. Vždy je vhodné povahu dluhu a situaci vyhodnotit předtím, než obchodník podnikne právní kroky,“ říká Vladimír Vachel, jednatel společnosti EOS KSI.

Služby související s právním zastoupením jsou klientům obvykle účtovány i v případě, že se nepodaří pohledávky soudní cestou vymoci. V současné době, kdy se hledí přísněji na efektivitu všech kroků a na nákladnost v důsledku přetrvávající krize, je vhodné pokusit se zvážit mimosoudní kroky a snížit tak své i dlužníkovy náklady předtím, než se vymáhání neúměrně prodraží. K jejich snížení může přitom dojít jak vymožením v mimosoudní fázi, tak správnou analýzou žalovatelnosti na základě informací z mimosoudní fáze. Samostatné téma je pak zapojení vlastních podnikových právníků. Náklady na jejich službu jsou bohužel v ČR v rámci soudního řízení na dlužníka nepřenositelné. Interní právníci navíc mnohdy nebývají specializovaní na danou právní oblast. „Jsou však situace, kdy se soudnímu řízení nelze vyhnout, zejména v případech nevole uhradit závazek bez objektivní příčiny. Firma by však měla předem zhodnotit efektivitu vynaložených prostředků na soudní řízení, které se může protáhnout i na několik let,“ dodává Vladimír Vachel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …