ERÚ: Stovky spotřebitelů se mohou nevědomky dopustit neoprávněného odběru

21.10.2016 17:30

Energetický regulační úřad (ERÚ) již informoval o tom, že společnosti Česká energie, a.s., a ST Energy s.r.o. nemohou některým svým zákazníkům dál dodávat elektřinu. Většina spotřebitelů, pokud si nevybrali nového dodavatele v rámci procesu okamžitého přechodu, přešla automaticky pod dodavatele poslední instance (DPI). Netýká se to však všech!

ERÚ: Stovky spotřebitelů se mohou nevědomky dopustit neoprávněného odběru
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Problém může nastat především u domácností a firem, které jsou připojeny k lokálním distribučním soustavám (LDS).

Velké distribuční společnosti, které spravují většinu území České republiky (ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce a PRE Distribuce), firmě Česká energie už vypověděly smlouvy. U ST Energy tak zatím učinila pouze ČEZ Distribuce. Dle informací ERÚ ale LDS zpravidla nemají právní důvod vypovědět společnostem Česká energie a ST Energy smlouvy. V důsledku toho jejich zákazníci nepřešli automaticky pod DPI. Jenže oběma dotčeným obchodníkům končí smlouvy se subjekty zúčtování a za současného stavu by jejich zákazníci odebírali elektřinu nelegálně.

„Tato situace upozornila na mezeru v energetickém zákoně, který na podobné případy vůbec nepamatuje. Lidé se tu mohou bez vlastního přičinění dostat do režimu neoprávněného odběru. Podle našich informací se naštěstí velká část distribučních společností snaží dotčené zákazníky kontaktovat. My je upozorňujeme touto zprávou a zároveň připravujeme podnět pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ke změnám v energetickém zákoně,“ vysvětluje původ problémů Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

Pokud si konkrétní zákazníci České energie či ST Energy nejsou jistí, zda se „černý odběr“ týká právě jich, mohou použít dvě vodítka:

1) Obávat se nemusí ti, kteří jsou pod DPI. V praxi to znamená, že již obdrželi vyrozumění o podmínkách a cenách, za jakých jim příslušný DPI bude elektřinu dodávat. Těchto zákazníků je většina.

2) Nemají-li takové vyrozumění, mohou si podle údajů na faktuře zkontrolovat, zda náleží do některé z LDS nebo v případě ST Energy i pod E.ON Distribuce či PRE Distribuce.

„V případě nejasností je nejlepší zavolat přímo do kanceláře distribuční společnosti, kde se lidé dozví mj. to, od kdy by neoprávněný odběr mohl nastat,“ doporučuje Alena Vitásková.

První domácnosti by mohly spadnout do neoprávněného odběru už v sobotu 22. října 2016. V rámci desetidenní lhůty se však nic neděje. Když si v příštím týdnu vyberou nového dodavatele, měly by se vyhnout možným problémům i případné penalizaci.

S výběrem nového obchodníka spotřebitelům pomůže například nezávislý kalkulátor cen elektřiny, který najdou na stránce kalkulator.eru.cz. Srovnávač mohou samozřejmě využít i lidé, kterým nyní energie dodává DPI. Ti však na změnu mají celý půlrok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …