ERÚ jedná zákonně, nikoliv alibisticky

04.10.2016 10:22

Energetický regulační úřad (ERÚ) podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vyvolává nervozitu mezi provozovateli obnovitelných zdrojů i mezi orgány státní správy. ERÚ zásadně odmítá, že by v dané věci postupoval alibisticky. Úřad pouze důsledně dodržuje zákony.

ERÚ jedná zákonně, nikoliv alibisticky
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Většina příjemců veřejné podpory pobírá tuto v rozporu se zákonem – tj. nezákonně. Jedná se o energetické zdroje, které nemají notifikaci. Orgány činné v trestním řízení mlčí. Přislíbená notifikace stále není. Tisíce – především nevinných investorů – se dostává do kleští, které zavinil stát,“ shrnuje problematiku Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

Evropská komise ostatně poukázala na nezákonnost výplaty některých podpor už v červnu roku 2014 ve svém sdělení Státní podpora SA.35177 (2014/NN): „Komise lituje, že Česká republika uvedla v účinnost posuzovaný režim podpory, čímž porušila čl. 108 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) své tiskové vyjádření o alibismu dokládá tím, že i zaměstnanci ERÚ spolupracují v jím koordinované neformální pracovní skupině, která připravuje podklady pro notifikační řízení. To je veřejně známý fakt. Zaměstnanci ERÚ ale potřebné materiály dodávají vždy včas a v požadované kvalitě. Veškerou komunikaci s Evropskou komisí za Českou republiku však zajišťuje pouze MPO (ev. ve spolupráci s koordinátorem Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže).

„Opakovaně apeluji na ministra průmyslu Jana Mládka, aby urychleně řešil komplikovanou situaci – zajistil bezodkladně notifikace a zabránil destruktivním dopadům na celé hospodářství České republiky,“ říká Alena Vitásková a žádá tím ministra Mládka o dodržení jeho veřejného příslibu.

ERÚ prostřednictvím dřívějších vyjádření potvrdil, že dodá-li MPO platné notifikace pro ty zdroje, které je doposud nemají, je připraven rychle vydat změnová cenová rozhodnutí, aby operátor trhu (OTE, a.s.) mohl zahájit výplatu podpor a zbytečně ji neoddaloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

16:46 AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

I letošní prodeje potvrzují, že služeb českých cestovních kanceláří a agentur využívá každoročně víc…