EU report 2016 srovnává rozjezd uplynulého a současného programového období i výsledky kontrol NKÚ

04.10.2016 9:50

Nejvyšší kontrolní úřad vydává již po deváté svou pravidelnou roční zprávu EU report, která informuje o hospodaření s prostředky poskytnutými České republice z evropských fondů z pohledu nezávislého orgánu externí kontroly.

EU report 2016 srovnává rozjezd uplynulého a současného programového období i výsledky kontrol NKÚ
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

První část EU reportu 2016 informuje o současném programovém období, o jeho cílech pro naplnění strategie Evropa 2020 i o víceletém finančním rámci 2014 až 2020, a to včetně alokace zdrojů vymezených pro Českou republiku. Upozorňuje na rizika a dílčí problémy spojené se zahájením tohoto programového období, které se v porovnání s předchozím programovým obdobím 2007 až 2013 projevují ještě pomalejším rozběhem jednotlivých programů.

Druhou část EU reportu 2016 tvoří zpráva o finančním řízení prostředků EU v ČR v roce 2015. V ní NKÚ prezentuje údaje o hospodaření s prostředky rozpočtu EU, které získal od implementačních orgánů České republiky. Zpráva uvádí také oficiální data publikovaná Evropskou komisí a jejími útvary ve výročních zprávách a přehledech, což umožňuje srovnání České republiky s dalšími členskými státy EU.

Stěžejní částí zprávy je přehled o výsledcích kontrol NKÚ zaměřených na hospodaření s prostředky poskytnutými České republice z rozpočtu EU, a to včetně prostředků státního rozpočtu určených na spolufinancování společných projektů. Zpráva mapuje kontroly z období od dubna 2015 do března 2016, kdy měl EU report 2016 redakční uzávěrku, a člení je podle jednotlivých politik EU. Výstupy z kontrol přináší i některé analytické a statistické údaje z informačního systému NKÚ. Přidanou hodnotou této zprávy je pak srovnání výsledků kontrolní činnosti NKÚ s výsledky publikovanými dalšími orgány externí kontroly. Celkový obraz o tom, jak si Česká republika stojí v čerpání přidělené alokace, pak podává srovnání zjištění NKÚ s nálezy Evropského účetního dvora, které se vztahují k celé EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …