Ejpovickým tunelem projel první vlak Českých drah, cestování mezi Prahou a západními Čechami zrychlí

19.11.2018 12:49

Vlaky Českých drah od pátku jezdí nejdelším tunelem Česka. Prvním vlakem s přepravou osob se stal krátce po desáté hodině Západní expres č. 555. Od této chvíle začaly více než čtyřkilometrový tunel využívat Západní expresy, rychlíky do Klatov a další spoje národního dopravce. Časová úspora v novém jízdním řádu bude mezi Prahou a Plzní 11 minut a expres urazí tuto trasu za 1 hod. 14 minut, respektive za 1 hod. 19 min. opačným směrem.

Ejpovickým tunelem projel první vlak Českých drah, cestování mezi Prahou a západními Čechami zrychlí
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Otevření Ejpovických tunelů a zkrácení cestovní doby posiluje roli železnice na tomto důležitém ramenu. Už po zavedení Západních expresů jsme zde zaznamenali více než desetiprocentní nárůst zájmu o cestování. Je to výsledek kombinace moderních vlakových souprav s řadou doplňkových služeb, jako jsou minibar nebo Wi-Fi připojení k internetu, pravidelné a četné dopravy v hodinových intervalech a kratších cestovních časů. Otevření Ejpovických tunelů díky významnému vlivu na cestovní dobu tak ještě více posílí konkurenceschopnost železniční dopravy mezi západními Čechami, Prahou a zbytkem České republiky,“ hodnotí vliv Ejpovických tunelů na vlaky národního dopravce předseda představenstva a generální ředitel ČD Miroslav Kupec.

Člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Michal Štěpán k tomu dodává: „Cestovní čas vlakem mezi centry Prahy a Plzně bude od prosince rychlejší než jízda autobusem po dálnici D5 v kombinaci s městskou hromadnou dopravou v Praze z autobusového nádraží na Zličíně do centra hlavního města. Železnice zde bude nově přibližně o čtvrt hodiny rychlejší. Navíc zajistí cestu do centra Prahy bez nutnosti přestupu na městskou dopravu a nákupu jízdenek na metro. V případě dalších míst může být časová úspora oproti autobusu ještě podstatně větší. Například cesta z centra Prahy do Chebu bude v novém jízdním řádu přibližně o půl hodiny rychlejší ve srovnání s autobusem.“

Jízdní řád 2019 bude mezi Prahou, Plzní a celými západními Čechami nejrychlejší v historii železniční dopravy. První větší časovou úsporu při cestováním vlakem na této trase přineslo zahájení elektrického provozu mezi Prahou a Plzní v roce 1987 a později došlo ke zkrácení cestovních časů po dokončení modernizovaných úseků 3. železničního koridoru. V novém jízdním řádu bude trvat cesta expresu z Prahy hl.n. do Plzně 1 hod. 14 minut, do Mariánských Lázní 2 hod. 19 minut, do Chebu 2 hod. 41 minut a do Domažlic 2 hod. 14 minut. Přímý rychlík urazí cestu z Prahy do Klatov za 2 hod. 26 minut. Z pražského Smíchova, kde je možný přestup na linku metra B a řadu městských autobusů a tramvaje, bude cesta ještě o 8 minut kratší, například mezi Smíchovem a Plzní bude trvat cesta expresu jen 1 hod. 6 minut.

V budoucnosti po rekonstrukci tratě také mezi Prahou a Berounem lze očekávat další zkrácení cestovní doby mezi Prahou a západními Čechami.

Příklady cestovních časů

mezi vybranými místy ČR a západními Čechami (hod. : min.)

trasa

spojení vlaky kategorie

jízdní doba

Ostrava – Plzeň

SC/IC Pendolino

4:36

Ostrava – Mariánské Lázně

SC/IC Pendolino

5:41

Olomouc – Plzeň

SC/IC Pendolino

3:48

Olomouc – Cheb

SC/IC Pendolino

5:10

Brno – Plzeň

EC / railjet / R

3:58

Brno – Mariánské Lázně

EC / Ex

5:22

Hradec Králové – Plzeň

R / R

3:32

Pardubice – Plzeň

SC/IC Pendolino

2:37

Pardubice – Cheb

SC/IC Pendolino

4:02

 

Srovnání přibližných cestovních dob v minulosti a dnes (hod. : min.)

trasa

1900

1921

1938

1950

1970

1988

2005

2019

Praha – Plzeň

2:19

2:12

1:48

1:53

1:55

1:45

1:41

1:14

Praha – Cheb

5:19

4:33

3:10

3:53

3:54

3:44

3:27

2:41

Praha – Domažlice

3:21

3:32

3:01

3:15

3:31

2:50

2:29

2:14

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…