Elektrokola pro seniory měla ostrý start v Nových Hradech

06.10.2015 17:17

Po zhruba dvouměsíčním testovacím provozu odstartoval v úterý v Nových Hradech nyní již „naostro“ nový společný pilotní projekt Jihočeského kraje, Skupiny ČEZ, města Nové Hrady a Jihočeské centrály cestovního ruchu „Elektrokola pro seniory (a nejen pro ně)“. Jeho cílem je zpřístupnění cykloturistiky starším či méně pohyblivým výletníkům.

Elektrokola pro seniory měla ostrý start v Nových Hradech
Foto: cez.cz
Popisek: Jihočeský hejtman Jiří Zimola (vlevo) a vedoucí komunikace Jaderné elektrárny Temelín Petr Šuleř si elektrokola v Nových Hradech hned vyzkoušeli.

„Naším záměrem je nabídnout aktivním seniorům cykloturistiku nenáročnou na fyzické síly. Populace celosvětově stárne. Přibývá seniorů a ti jsou stále činorodější, mají dostatek volného času, který věnují cestování a pobytu v přírodě. Chtějí nejen naplno žít, ale také aktivně odpočívat a udržovat se ve fyzické i duševní kondici. Zároveň chtějí poznávat svět kolem sebe a věnovat se kulturním aktivitám. Nabídka míst, kde si můžou vypůjčit za dostupnou cenu elektrokola s kompletním servisem je dalším z konkrétních příkladů, jak jim v tom chceme pomoci,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Hejtman v této souvislosti připomněl, že pilotní fáze projektu „Elektrokola pro seniory (a nejen pro ně)“, který odstartoval na Nonohradsku a postupně by se měl rozšiřovat i do dalších jihočeských měst a obcí, vyšla na celkem 400 tisíc korun a byla kompletně financována z příspěvku Skupiny ČEZ.

„Elektromobilita se v posledních letech velice rychle rozvíjí. Elektřina pohání auta, čluny, skútry nebo právě kola. Hlavně kvůli ohleduplnosti k životnímu prostředí elektropohony využívají například správci národních parků. Vedle toho jsou elektrokola na Novohradsku důležité i pro rozšíření turistické nabídky v regionu,“ konstatoval vedoucí útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Pilotní projekt zaměřený právě na aktivní seniory, tzn. věkovou skupinu 55+, byl zahájen v srpnu a jako místo jeho „rozjezdu“ byly vybrány Nové Hrady. Bylo totiž nutné mimo jiné odzkoušet funkčnost a spolehlivost jízdních kol s přídavným elektrickým pohonem v kopcovitém terénu, tedy především tak, kde by měl být pro méně pohyblivé cyklisty velkým pomocníkem. Navíc jde o turisticky velmi atraktivní destinaci s širokou nabídkou kvalitně značených cyklotras v čisté a nedotčené přírodě.

„Ohlasy za první dva měsíce provozu elektrokol jsou velmi pozitivní a zaregistrovali jsme i dotazy směřované k příští sezóně na dlouhodobější několikadenní zápůjčky. Řadu lidí možnost využití elektrokol přímo motivovala k tomu, aby si příští dovolenou naplánovali právě u nás. Jsme velice rádi, že jsme mohli být u počátku celého projektu, který má dle našeho názoru a nyní i prvních zkušeností obrovský potenciál,“ zdůraznil starosta Nových Hradů Vladimír Hokr.

V novohradském infocentru je v současné době k dispozici šest elektrokol s dojezdem 120 kilometrů na jedno nabití akumulátoru. „Zájemce tak od nás snadno dojede například až do Třeboně a zpět. Vyrazit může bez obav po celých Novohradských horách i do sousedního Rakouska,“ poznamenal starosta. Celodenní zapůjčení elektrokola vyjde seniora (+55 let) a držitele průkazu ZTP na 99, ostatní na 199 korun. Součástí zapůjčeného elektrokola je plně vždy nabitá baterie, mapa s podrobným popisem tras, GPS navigace a zámek. Obsluha po navrácení kola na vyžádání zašle každému zájemci jako vzpomínku e-mailem záznam absolvované trasy z paměti GPS.

Prostor k rozšíření elektrokol  nabízí nejen celé Novohradské hory, ale v podstatě celé jižní Čechy. Díky síti půjčoven by bylo možné pořádat i vícedenní výlety na delší vzdálenosti. Jejich účastníci by svá elektrokola nabili v cílové destinaci každé naplánované etapy a poté pokračovali dál.

„Jižní Čechy jsou v tomto ohledu ideální destinací. Velké množství turisticky atraktivních cílů, historických městeček i pamětihodností, k tomu bohatá lidová kultura, zvyky a slavnosti, příroda, čisté životní prostředí, turistické trasy všech náročností, dobrá dopravní dostupnost, kvalitní ubytovací a stravovací zařízení a další služby. To vše mohou nabídnout. Zpřístupnění cykloturistiky seniorům je tak další přidanou hodnotou,“ dodal ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

_____________________________________________________________________________

Základní trasy projektu „Elektrokola pro seniory (a nejen pro ně)“

Trasa 1: Pamětí Vitorazska podél hranic

Popis trasy:

Trasa vede částí naučné cyklotrasy Pamětí Vitorazska podél česko-rakouského příhraničí. Na této trase můžete navštívit Skanzen ochrany státní hranice a železné opony, kde se seznámíte s vývojem ochrany státních hranic, a odtud pokračujete přes malebné rakouské vesničky až do hraničních měst Gmünd a České Velenice, které kdysi byly jedním městem. Odsud můžete pokračovat dále vyznačenou naučnou trasou jižním Třeboňskem nebo se vrátit zpět do Nových Hradů, tentokrát po české straně příhraničí.

Délka: cca 39 km (celá trasa Pamětí Vitorazska je 89 km)

Oblast: Nové Hrady – Pyhrabruck – Höhenberg – Unterlembach – Eichberg – Dietmans – Gmünd – České Velenice – Vyšné – Nakolice – Nové Hrady

Zajímavosti na trase:

• Skanzen ochrany státní hranice a železné opony – skanzen je součástí Novohradského muzea a nachází se v těsné blízkosti hraničního přechodu Nové Hrady-Pyhrabruck. Expozice podává přehled o vývoji ochrany hranic od nejstarších dob až po vstup ČR do schengenského prostoru EU. Větší část expozice je zaměřena na ochranu hranic v období tzv. studené války.

• Observatorium – Höhenberg

• GaMu – Galerie a muzeum České Velenice – jednotlivé expozice muzea se zaměřují na historii železnice (zejména železniční tratě České Velenice- Praha), železničních dílen, vznik města a KD Besedy, trolejbusu, kina či školy. Návštěvníci mohou prohlédnout tematické výstavy věnované světu radioamatérů, přírody nebo letectví.

Občerstvení: Penzion Na Celnici, Nové Hrady 396 (hraniční přechod), tel.: 608 222 263, 608 092 546, www.penzionnacelnici.cz

Pizzeria U Miklů, Husova 254, České Velenice, tel.: 607 801 457

Trasa 2: Stezkou Novohradských příhraničních rybníků na Jedlici

Popis trasy:

Celá trasa vede územím, které bylo v nedávných dobách zcela nepřístupné. V první části můžete poznat novohradské příhraniční rybníky, které jsou příkladem nenarušené přírody nacházející se jen kousek od města Nové Hrady. Historie Zevlova rybníka a Zevlova mlýna je stará více než šest století. Od tohoto rybníka se napojíte na bývalou vojenskou signálku a dojedete do míst, kde se do padesátých let minulého století nalézala osada Jedlice.

Délka: cca 17 km

Oblast: Nové Hrady – Zevlův mlýn (Městský mlýn) – Zevlův rybník – Kamenný rybník – Přesličkový rybník – Hejškův rybník – Veverský rybník – Jedlice – Vraní hnízdo – Veveří – Nové Hrady

Zajímavosti na trase:

• Novohradské příhraniční rybníky (Zevlův rybník, Kamenný rybník, Přesličkový rybník, Hejškův rybník, Veverský rybník) - naučná stezka, která seznamuje s krásou zapomenutých rybníků. Přesličkový a Hejškův rybník jsou chráněnou přírodní památkou, Kamenný rybník leží přímo na státní hranici, která prochází přes obrovský žulový kámen u jeho hráze.

• zaniklá obec Jedlice

• zaniklá obec Veveří

Občerstvení:

Autocamp Veveří, Veveří u Nových Hradů 308, tel.: 605 551 369

Trasa 3: Za výhledem z Dobré Vody

Popis trasy:

Trasa vede bývalým “zakázaným pásmem” okolo novohradských příhraničních rybníků přes zaniklé vesnice Veveří a Šejby k barokní perle Novohradských hor – ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Dobré Vodě, odkud se můžete potěšit nádherným výhledem do celé Třeboňské pánve. Trasa dále pokračuje přes Horní Stropnici k vodní nádrži Humenice a ke gotické tvrzi Cuknštejn.

Délka: cca 28 km

Oblast: Nové Hrady – hraniční přechod (Nové Hrady/Pyhrabruck) – Veverský rybník – Veveří – Šejby –  Dobrá Voda – Horní Stropnice – Humenice – Cuknštejn – Světví – Údolí – Nové Hrady

Zajímavosti na trase:

• Skanzen ochrany státní hranice a železné opony - skanzen je součástí Novohradského muzea a nachází se v těsné blízkosti hraničního přechodu Nové Hrady-Pyhrabruck. Expozice podává přehled o vývoji ochrany hranic od nejstarších dob až po vstup ČR do schengenského prostoru EU. Větší část expozice je zaměřena na ochranu hranic v období tzv. studené války.

• Novohradské příhraniční rybníky (Kamenný rybník, Přesličkový rybník, Hejškův rybník, Veverský rybník) - naučná stezka, která seznamuje s krásou zapomenutých rybníků. Přesličkový a Hejškův rybník jsou chráněnou přírodní památkou, Kamenný rybník leží přímo na státní hranici, která prochází přes obrovský žulový kámen u jeho hráze.

• zaniklá obec Veveří

• Dobrá Voda – poutní a dříve i lázeňské místo na úpatí Kraví hory. Dominantou je barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie vystavěný v letech 1708 – 1715, kde se pod hlavním schodištěm nachází trojdílná kaple s pramenem léčivé vody.

• Sýpka – Muzeum Novohradska v Horní Stropnici – nová interaktivní expozice seznamuje návštěvníky s životem v Novohradských horách.

• Humenická přehrada – vodní nádrž na řece Stropnici slouží jako vodní elektrárna a je vhodným místem k rybaření.

• Tvrz Cuknštejn – tvrz byla vystavěna v letech 1488 – 1491 vladykou Vilémem Pouzarem z Michnic si zachovala svůj původní pozdně gotický vzhled až do dnešní doby. V současnosti ji opravuje soukromý majitel a veřejnosti je přístupna pouze výjimečně.

Občerstvení:

Penzion Na Celnici, Nové Hrady 396 (hraniční přechod), tel.: 608 222 263, 608 092 546

Autocamp Veveří, Veveří u Nových Hradů 308, tel.: 605 551 369

Restaurace U Martínků, Horní Stropnice 232, tel.: 386 327 222, 724 589 992, 420 733 332 044

Trasa 4: Rybníková trasa

Popis trasy:

Trasa není fyzicky náročná a prochází krásnou rovinatou krajinou přes nejčetnější rybniční soustavu Novohradska a kolem největšího rybníka na Novohradsku se zastávkou na tvrzi Žumberk, kde můžete navštívit expozici věnovanou Rybářství a rybníkářství. Dalším zastavením může být Muzeum Novohradských hor v Horní Stropnici, Humenická přehrada nebo tvrz Cuknštejn.

Délka: cca 28 km

Oblast: Nové Hrady – Štiptoň – Kapinos – Janovka – Žár – Žumberk – Božejov – Střeziměřice – Svébohy – Horní Stropnice – Humenice – Cuknštejn – Světví – Údolí – Nové Hrady

Zajímavosti na trase:

• Rybniční soustava Janovka – skládá se z jednotlivých menších rybníků, které zakládal Štěpánek Netolický. Celá rybniční soustava je významným útočištěm vzácných druhů živočichů. Za zmínku stojí i rozsáhlá soustava alejí zbudovaná v 2. pol. 18. století rodem Buquoyů, jako součást velkých krajinářských úprav.

• Žárský rybník – největší rybník na Novohradsku o rozloze 120 ha (délka hráze je 300 m, hloubka 3,5 m) je jedním z prvních historicky doložených rybníků v České republice. První písemná zmínka pochází z roku 1221.

• Tvrz Žumberk – pozdně gotická tvrz byla vystavěna koncem 15. století. Nabízí stálou expozici lidového malovaného nábytku z jižních Čech a zajímavou výstavu o rybářství a rybníkářství na Novohradsku a ve Waldviertlu „Ryby a lidé“.

• Sýpka – Muzeum Novohradska v Horní Stropnici – nová interaktivní expozice seznamuje návštěvníky s životem v Novohradských horách

• Humenická přehrada – vodní nádrž na řece Stropnici slouží jako vodní elektrárna a je vhodným místem k rybaření.

• Tvrz Cuknštejn – tvrz byla vystavěna v letech 1488 – 1491 vladykou Vilémem Pouzarem z Michnic si zachovala svůj původní pozdně gotický vzhled až do dnešní doby. V současnosti ji opravuje soukromý majitel a veřejnosti je přístupna pouze výjimečně.

Občerstvení:

Penzion Marie, Žumberk 24, tel.: 728 439 239, 606 441 378, www.zumberk.com

Trasa 5: Stezkou Pátera Bonfilia

Popis trasy:

Trasa prochází zapomenutou krajinou s odkazem na významného člověka Pátera Bonfilia a seznamuje s osudem tehdejšího německého obyvatelstva a poválečným zánikem vesnic.

Délka: cca 26 km

Oblast: Nové Hrady – Údolí (Jetzkobrunn) – Mýtiny – Vyhlídky – Horní Stropnice – Dlouhá Stropnice – Šejby – Jedlice – Veveří – Veverský rybník – Zevlův rybník – Zevlův mlýn (Městský mlýn) – Nové Hrady

Zajímavosti na trase:

• Mýtiny – nejdůležitější památkou Mýtin je novorománská kaple z roku 1903, která má nezvyklou orientaci oltáře, není směrem na východ, ale na západ. Kaple se v posledních letech renovuje.

• Sýpka – Muzeum Novohradska v Horní Stropnici – nová interaktivní expozice seznamuje návštěvníky s životem v Novohradských horách

• zaniklá obec Jedlice

• zaniklá obec Veveří

• Novohradské příhraniční rybníky (Kamenný, Přesličkový, Hejškův, Veverský a Zevlův) - naučná stezka, která seznamuje s krásou zapomenutých rybníků. Přesličkový a Hejškův rybník jsou chráněnou přírodní památkou, Kamenný rybník leží přímo na státní hranici, která prochází přes obrovský žulový kámen u jeho hráze. Zevlův rybník byl jediným přístupným rybníkem, ostatní se nacházely v tzv. hraničním pásmu.

Občerstvení:

Autocamp Veveří, Veveří u Nových Hradů 308, tel.: 605 551 369

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…