Elektrowin: Češi se přiblížili evropské špičce v recyklaci starého elektra

20.12.2016 12:57

Čechům se zřejmě opět podaří být mezi prvními, kdo splní nové požadavky Evropské unie na množství vysbíraných a zrecyklovaných vysloužilých elektrospotřebičů. Před osmi lety, v roce 2008, jsme byli jediní mezi novými členskými státy EU, kdo dosáhl požadovaných čtyř kilogramů na obyvatele a rok. V roce 2016, kdy začala platit kvóta vypočítaná z množství nově prodaných výrobků, se podle předběžných výsledků dokonce blížíme k evropské špičce tvořené nejvyspělejšími zeměmi. některé možná i předstihneme.

Elektrowin: Češi se přiblížili evropské špičce v recyklaci starého elektra
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Rok 2015 byl posledním, kdy byly kvóty pro sběr určovány absolutními čísly. „Od letoška vstoupil v platnost nový způsob výpočtu, který se odvíjí od 40 procent průměrné hmotnosti elektrozařízení uvedených v přechozích třech letech na trh v ČR,“ vysvětluje Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Ten je největším českým kolektivním systémem pro sběr a recyklaci starého elektra, každoročně zajišťuje nejméně polovinu celkového objemu, který orgánům EU vykazuje Česká republika.

Na základě výsledků prodejů v jednotlivých členských zemích EU z let 2012 – 2014, které nedávno zveřejnilo evropské sdružení kolektivních systémů WEEE Forum, by každý z nás měl podle nové metodiky odevzdat ročně k recyklaci 7,67 kg starých spotřebičů. Po sečtení výsledků loňského roku k tomu Čechům chybělo 1,09 kg.

Další země ale podle údajů WEEE Fora měly ještě vyšší deficit. Nejvíce – o 2,65 kg – zaostávala Velká Británie, Belgičanům scházelo 2,12 kg, Italům 1,73, Dánům 1,39. Splněno neměli ani ve Španělsku, Francii, Polsku nebo Slovinsku.

Letošní souhrnná evropská čísla dosud nejsou k dispozici, nejsou zpřesněny ani výsledky prodejů za roky 2013 – 2015. Předběžné výsledky dosažené zatím v České republice ale naznačují, že nové kvóty dokážeme opět splnit v termínu.

Jen prostřednictvím sběrné sítě ELEKTROWINu se v letošním roce podle odhadu zatím dostalo do zpracovatelských zařízení 42,5 tisíce tun starého elektra. Nových spotřebičů se u nás každoročně prodá zhruba 175 000 tun.

„Za 11 let činnosti jsme odebrali na 17 milionů elektrozařízení. Je to více než 260 000 tun,“ shrnuje Roman Tvrzník.

V posledních letech přitom roční úhrny opakovaně stoupají. V roce 2014 předal ELEKTROWIN ke zpracování téměř 30 000 tun, v roce 2015 pak už téměř 36 000 tun elektroodpadu.

Počínaje rokem 2021 se ovšem výpočet množství vysloužilých spotřebičů, které bude třeba odevzdat k recyklaci, navýší až na 65 % množství uvedeného na trh.

„Například sběr chlazení z tohoto pohledu už nyní dosáhl svého stropu, neboť se dlouhodobě pohybuje na úrovni 65 % uvedení na trh,“ podotýká Tvrzník.

ELEKTROWIN, a. s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Funguje už desátým rokem – dne 25. 5. 2005 jej založili největší výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Od té doby již ELEKTROWIN zrecykloval přes 17 000 000 vyřazených elektrospotřebičů o hmotnosti více než 260 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu (skupiny 1 – 10). Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost není založená za účelem zisku. Sběrnou síť tvoří více než 13 000 míst zpětného odběru. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…