Energetický regulační úřad stanoví indikativní cenu komodity plynu

30.08.2016 15:48

Energetický regulační úřad (ERÚ) zavádí nové ukazatele, tzv. indikativní ceny komodity plyn. Jejich hodnoty pro 4. čtvrtletí tohoto roku ERÚ představil na dnešní tiskové konferenci a dál je bude počítat a zveřejňovat ve čtvrtletní periodicitě.

Energetický regulační úřad stanoví indikativní cenu komodity plynu
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

ERÚ v souladu se svým zmocněním průběžně monitoruje energetický trh, ceny plynu, elektřiny i tepla. Na počátku letošního roku však zaplnily česká média zprávy, jak velké marže si v tuzemsku účtují obchodníci s plynem a na jak tučné zisky jim přispívají české domácnosti.

V reakci na takto závažné podněty z řad veřejnosti zadala předsedkyně ERÚ Alena Vitásková prohloubení monitoringu a požádala o spolupráci další instituce (ÚOHS, MPO, ČNB aj.).

„Výsledek prokázal, že ERÚ nastavil podmínky pro fungování liberalizovaného trhu s plynem správně, v souladu s příslušnou legislativou. Konkurence je tu silná, na trhu působí 88 obchodníků, kteří snižují ceny, za které mohou domácnosti plyn nakoupit. Zároveň ale vidíme, jak se rozevírají nůžky mezi nejlepšími a nejhoršími nabídkami obchodníků. To může vést k tomu, že spotřebitelé, kteří si nabídky pravidelně porovnávají a nebojí se s obchodníkem dohadovat o ceně, platí výrazně méně než domácnosti, které jsou pasivní nebo jsou svázány smlouvami na dobu určitou a s fixní cenou,“ shrnuje výsledek hloubkového monitoringu Alena Vitásková.

ERÚ proto spíš než o přímé regulaci uvažoval, jak pomoci těm domácnostem, které platí zbytečně moc. Právě indikativní ceny komodity plyn jsou jednoduchým a účinným nástrojem, podle kterého spotřebitelé vidí na první pohled, zda za faktury zbytečně nepřeplácejí. Pokud ano, mohou tento ukazatel použít při vyjednávání o snížení ceny u dodavatele. Že to české domácnosti umí, už předvedly v analogických případech, například u mobilních operátorů.

Indikativní ceny komodity plyn jsou rozdělené podle charakteru odběru – Vaření, Ohřev vody a Otop. Ukazatel odráží cenu plynu na burze, náklady a marži. (Podotýkáme, že marže není zisk, ale zahrnuje i náklady obchodníka, vč. poplatků.) Pokud si zákazníci přičtou regulovanou složku ceny, která je specifická pro jejich distribuční území, a daně, zjistí, kolik mohou ušetřit změnou smlouvy.

„Jako zásadní je třeba sdělit, že neexistuje postih obchodníka, bude-li i nadále prodávat tuto komoditu za vyšší cenu, než bude určovat indikativní cena. Pro obchodníka je indikativní cena nezávazná. Slouží především pro kontrolu spotřebiteli. ERÚ chce tímto opatřením především více chránit konečného spotřebitele z řad domácnosti. V rámci svých stávajících zmocnění je to maximum, co můžeme pro konečného spotřebitele z řad domácnosti udělat. Zároveň chceme znovu vybídnout obchodníky, aby přistupovali ke změnám cen pružně a nevytvářeli předpoklady pro znovunastavení regulace cen plynu pro tuto kategorii spotřebitelů. Proto nejdříve zavádíme taková opatření, která podpoří již existující konkurenci a jedním z nástrojů – nikoliv jediným – jsou právě indikativní ceny. V případě, že tento krok nebude dostačující, žádá již nyní ERÚ gestora energetického zákona Ministerstvo průmyslu a obchodu o zmocnění k dalším krokům k vyšší ochraně domácností,“ vysvětluje Alena Vitásková.

ERÚ v současnosti nemá kompetence, aby zasahoval do té složky ceny plynu, která se tvoří na liberalizovaném trhu, a k podobnému kroku ani nechce přistupovat. Předsedkyně ERÚ však již požádala ministra průmyslu a obchodu o změnu potřebné legislativy tak, aby mohla zavést dočasná opatření, kdyby došlo k tržním anomáliím, které samotná konkurence nemůže rychle vyřešit.

Indikativní ceny plynu pro 4. čtvrtletí roku 2016

Indikativní ceny komodity plyn pro čtvrté čtvrtletí roku 2016 je uvedeno v tabulce níže:

Charakter spotřeby MODOM

Indikativní ceny
(Kč/MWh)

Vaření (spotřeba 0-1,89 MWh)

1 011

Ohřev vody (spotřeba 1,89 – 7,56 MWh)

861

Vytápění (spotřeba 7,56 MWh a  výše)

811

Důležité informace:

Pro jednání s obchodníkem se ptejte po ceně za komoditu a doprovodných služeb, to je NEREGULOVANÁ ČÁST CENY.

Konečná cena obsahuje další položky, které jsou u všech obchodníků stejné:

·  Regulovaná cena za distribuci – je dána cenovým rozhodnutím ERÚ pro konkrétní rok, pro konkrétní distribučního území

·  DPH a jiné daně – stejná výše pro všechny obchodníky

Cena je informací pro domácnosti, pro obchodníky je nezávazná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…