Europoslanci odsoudili roli Ruska v Sýrii

22.10.2016 17:38

Vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem byly vždycky složité, ale poté, co se Moskva zapojila do brutálního bombardování syrského Aleppa, se ještě vyhrotily. Poslanci roli Ruska v Sýrii jednoznačně odsoudili. O politické strategii vůči Rusku jednali ve čtvrtek večer šéfové států a vlád na Evropské radě. Parlament již více než před rokem upozornil na to, že je potřeba vztahy s Ruskem kriticky přehodnotit. Jaké jsou aktuálně vztahy EU a Ruska a jejich další vyhlídky?

Europoslanci odsoudili roli Ruska v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Role Ruska v Sýrii

Parlament ostře odsoudil zvěrstva páchaná v Sýrii a v usnesení přijatém před dvěma týdny apeloval na všechny strany konfliktu a obzvlášť Rusko a Asadův režim, aby ukončily veškeré útoky proti civilistům. Napjetí mezi Ruskem na jedné straně a EU a Spojenými státy na druhé se mezitím vystupňovalo, protože Moskva nadále vojensky podporuje ofenzivu syrského režimu a bombardování Aleppa. Dnes večer se budou premiéři a prezidenti zemí EU na summitu snažit najít společnou strategickou linii vůči Rusku. Z předchozího jednání Rady ministrů zahraničí přitom vzešel závěr, že syrský konflikt nelze řešit vojensky, nýbrž pouze politicky.

Sankce proti Rusku

Evropská unie uvalila na Rusko hospodářské a diplomatické sankce v březnu 2014 v reakci na ruskou anexi Krymu a jeho zapojení do války na Ukrajině. Rusko odpovědělo stejnou kartou a zakázalo dovoz zhruba poloviny potravin a zemědělských výrobků z EU.

„Mírové řešení konfliktu na východě Ukrajiny vyžaduje dodržování Minských dohod a tím pádem respekt teritoriální integrity a suverenity Ukrajiny,“ uvedl rakouský lidovecký poslanec Othmar Karas, který je předsedou delegace EP pro vztahy s Ruskem. „Vzhledem k tomu, že Minské dohody nejsou respektovány, nemůže být řeč o ukončení nebo zrušení sankcí. Nemůžeme se v této situaci tvářit, jako by se nic nedělo, a jet prostě ve vztazích EU-Rusko dál.“ 

Pro Parlament je jednotná pozice členských států co se týče sankcí vůči Rusku v reakci na anexi Krymu a vývoj na Ukrajině „absolutní prioritou“.

Zmírnit energetickou závislost na Rusku

Parlament považuje zmírnění energetické závislosti na Rusku za důležitou prioritu a přivítal v tomto směru návrh Komise na vytvoření evropské energetické unie. Podle usnesení z prosince 2015 je EU „ve značné míře závislá na dovozu energie z Ruska, které se ukázalo jako nespolehlivý partner a využívá dodávky energie jako politickou zbraň“. Parlament zastává stanovisko, že solidarita mezi členskými státy je v energetické politice klíčová, jelikož některé evropské země jsou zcela závislé na dovozu ruského plynu.

Bránit se propagandě

usnesení o vztazích mezi EU a Ruskem z června 2015 varoval Parlament před ruskou praxí podporovat a financovat radikální a extrémistické politické strany v Evropě a také upozornil, že Rusko omezuje svobodu projevu v médiích i na internetu a zároveň šíří propagandu a dezinformace s cílem poškodit EU.

„Plně podporuji snahu EU bránit se ruské propagandě a dezinformacím. Neznamená to, že se i my máme pouštět do propagandy, ale je potřeba uvádět věci na pravou míru,“ komentoval Othmar Karas. Stejné stanovisko také přijal zahraniční výbor Parlamentu. Podle poslanců Rusko agresivně používá širokou škálu nástrojů k šíření své propagandy včetně think tanků, televizních stanic vysílajících v mnoha jazycích (např. Russia Today), tiskových agentur (Sputnik) až po troly na sociálních médiích.

Snaha o konstruktivní vztahy

„Evropská unie musí být jednotná a stát pevně na principech mezinárodního práva a zároveň otevřená chopit se příležitosti vést dialog,“ uvedl na adresu dalšího vývoje vztahů EU a Ruska poslanec Karas. Podtrhnul také, že sankce nejsou zaměřeny proti obyčejným Rusům a že je potřeba, aby EU podporovala ruskou občanskou společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…