Evropský větrný boom končí

17.02.2014 16:10

V loňském roce se sice v mořích u evropských břehů postavily větrné elektrárny o celkovém výkonu úctyhodných 1600 megawattů, tedy o třetinu víc než v roce 2012, větrný evropský boom ale očividně končí.

Evropský větrný boom končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Větrné elektrárny

Svědčí o tom mimo jiné i to, že zatímco loni bylo ve výstavbě 14 projektů, letos už je jich jen 11. Němci jako největší průkopníci offshore větrných parků loni nově instalovali jen 240 MW. Zůstali tak daleko za Velkou Británií (nově instalovaných 733 MW v moři) i Dánskem (350 MW).

Největší vliv na zpomalení rozvoje větrné energetiky mají problémy Německa s tím, jak při chybějících přenosových sítích elektřinu z moře dostat ke spotřebiteli.

Přetoky a přebytky proudu z větrných parků v Severním moři se proto téměř denně levně exportují do zahraničí. Druhým důvodem jsou změny zákona o obnovitelných zdrojích energie (Erneuerbare-Energien-Gesetz), které v lednu prosadil ministr hospodářství Sigmar Gabriel (SPD). Tato novela nepochybně dále zpomalí výstavbu větrných elektráren, protože kromě jiného snižuje dotace na proud z obnovitelných zdrojů. Podle Justina Wilkese z Evropského svazu pro větrnou energii (Europäische Windenergie-Verband) se změny v německém zákoně nehledě na dlouhou přípravnou fázi offshore parků odrazí v instalaci nových větrníků už v letech 2018 a 2019.

Další informace:

Celkem je v současnosti v Evropě instalováno 117,3 GW elektrického výkonu z větrných elektráren, z toho 6,6 GW offshore. Tendence pro výstavbu větrných elektráren v Evropě byla zatím příznivá – v roce 2000 ročně přibylo 3,2 GW instalované energie z větru, v roce 2013 už to bylo 11,2 GW. V současné době se výstavba zpomaluje – nejvíce se snížily instalace ve Španělsku (o 84 %), Itálii (o 65 %) a ve Francii (o 24 %).

Zdroje:

http://www.wirtschaftspresse.biz/pshb?fn=relhbi&sfn=buildhbi&GoPage=205550,205551&bmc=biz_cn_detailsuche&bmc=biz_cn_archiv_artikel&dk=5&SH=4cb513105ff922739d496bed741606&depot=0
http://www.ewea.org/press-releases/detail////wind-growth-slows-in-2013/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…