Existují druhé strany dějin? Jak vnímají dějiny ženy? Tyto otázky položí Letní škola ÚSTR

23.08.2016 22:26

Existují jedny dějiny všech, nebo více příběhů o minulosti? Čí dějiny učíme? Jak vnímají dějiny například ženy? Jsou ve školním dějepise prezentovány také ženské příběhy? Jak tyto příběhy pomáhají k hlubšímu pochopení historie? Tyto otázky budou zkoumat účastníci a účastnice letošní Letní školy Ústavu pro studium totalitních režimů pod didaktickým vedením historiků a historiček z oddělení vzdělávání ÚSTR.

Existují druhé strany dějin? Jak vnímají dějiny ženy? Tyto otázky položí Letní škola ÚSTR
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Přednášky a workshopy se budou zabývat jak obecnější problematikou genderu a historie a genderu a umění, tak specifičtějšími tématy jako jsou ženy – odbojářky či role žen v rodinách v období normalizace.

„Program Letní školy však nezdůrazňuje pouze rozdílné zkušenosti žen a mužů, ale otevírá debatu také o tom, jak různorodé příběhy o minulosti prožívají různé etnické nebo sociální skupiny a především, jak tuto různorodost začlenit do školní výuky. Diskuse nad rolí žen například ve třetím odboji totiž zároveň otevírá hlubší problém definice odporu nebo hrdinství,“ upozorňuje jedna z organizátorek Letní školy, historička a didaktička ÚSTR Karina Hoření.

Letní škola s podtitulem Druhé strany dějin se koná 25. – 26. srpna 2016 v Centru současného umění DOX v Praze, program naleznete ZDE.

V pátek se vyučující zúčastní také workshopu s uměleckým kolektivem Kundy Crew, kdy budou společně vyšívat a debatovat o zastoupení žen v umění i veřejném životě.

Letní škola ÚSTR nabízí program také pro nepřihlášené zájemce a zájemkyně z řad veřejnosti. Ti/ty jsou zváni/y na komponovaný večer s názvem Božena Němcová: Archeologie jednoho mýtu, který se koná ve čtvrtek 25. srpna od 18 hodin v Centru současného umění DOX. Tématem večera bude osobnost Boženy Němcové – jak její místo v dnešní kultuře vnímají autoři a autorky současých děl inspirovaných spisovatelčinou osobou a jak se vlastně mění vnímání žen v naší společnosti? (ZDE)

Letní škola Ústavu pro studium totalitních režimů je dvoudenní akce pořádaná pravidelně koncem srpna historiky a historičkami z oddělení vzdělávání ÚSTR. Každý rok se jí účastní desítky učitelů a učitelek dějepisu a občanské výchovy ze základních a středních škol – např. letos je přihlášeno přes 60 účastnic a účastníků a kapacita byla naplněna krátce po spuštění registrace. Témata letních škol se každoročně mění, nicméně se vždy vztahují ke způsobům výuky dějepisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…