Exkurze, přednášky a interaktivní expozice - Den otevřených dveří na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT

22.11.2017 17:06

V úterý 28. listopadu 2017 od 9.00 hodin Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze připravila pro uchazeče o studium Den otevřených dveří.

Exkurze, přednášky a interaktivní expozice - Den otevřených dveří na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

V rámci bohatého programu budou mít zájemci možnost se dostat ke speciálním školním zařízením – jadernému reaktoru Vrabci, fúznímu reaktoru - tokamaku Golem. Navíc jsou letos naplánovány exkurze k výpočetnímu klastru a na specializovaná pracoviště absolventů oboru radiologický fyzik. Od rána budou k jednotlivým oborům probíhat krátké půlhodinové přednášky. Hlavní přednáška o studiu začíná v budově v Břehové ve12.30 hodin.

V rámci Dne otevřených dveří mohou zájemci navštívit řadu unikátních laboratoří a špičkových pracovišť fakulty, a to v hlavní budově na Starém Městě (Břehová 7, Praha 1), v budově u Karlova náměstí (Trojanova 13, Praha 2) a v budově v Troji (V Holešovičkách 2, Praha 8).

V budově na Starém Městě, v Břehové ulici, budou již tradičně od 9.00 hodin předváděny oblíbené a zajímavé pokusy, a od stejného času se zde mohou zájemci také registrovat na vybrané exkurze. K registraci na školní reaktor je nutný občanský průkaz. Co si lze představit pod názvy některých oborů, mohou zájemcům přiblížit také půlhodinové přednášky, např. Zvonit či nezvonit – největší český zvon Zikmund očima materiálových inženýrů, Radiofarmaka a nukleární medicína, Virtuální experimenty na supervýkonných počítačích pro supervýkonné lasery nebo co je kvark-gluonové plazma a jak vypadal Vesmír těsně po Velkém Třesku.

Ve 12.30 hodin proběhne v budově Břehová 7, Praha 1, komplexní přednáška o studiu, přijímacím řízení, možnostech výjezdů na zahraniční univerzity, spolupráce s praxí během studiu i uplatnění. Na dotazy budou připraveni odpovídat zástupci pedagogů, studijního oddělení i studenti fakulty.

Časový harmonogram přednášek a exkurzí Dne otevřených dveří na FJFI ČVUT v Praze najdete zde.

Přípravné kurzy z matematiky a fyziky

Ve stejný den, v 16.30 hodin, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze nabízí maturantům se účastnit 1. lekce (v trvání 60 – 90 min.) bezplatného volně přístupného Přípravného kurzu z matematiky a fyziky. Lekce se konají pak každé úterý od 16.30 v budově Břehová 7, Praha 1. Poslední lekce tohoto kurzu proběhne 10. dubna 2018.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská je jednou z osmi fakult Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V současné době má deset kateder. Fakulta byla založena v roce 1955 v rámci československého jaderného programu, hlavním cílem tehdy bylo školit inženýry pro jaderný program bývalé ČSSR. Postupně se činnost fakulty rozrostla na široké spektrum matematických, fyzikálních a chemických oborů. Dnes o ní můžeme mluvit jako o fakultě aplikovaných přírodních věd, neboť poskytuje vysokoškolské vzdělání s hlubokým matematicko-fyzikálním základem na tradičně vysoké úrovni. Vyznačuje se individuálním přístupem k jednotlivým studentům, je bezbariérová a díky svému technickému vybavení umožňuje studium i zrakově postiženým. Studenti se aktivně podílejí na práci kateder a vědeckých týmů, naučí se nejméně dva světové jazyky, důvěrně se sžijí s výpočetní technikou a jsou schopni velmi rychlé orientace v mezioborové problematice. Řada z nich absolvuje studijní pobyty na zahraničních univerzitách. Do praxe odcházejí absolventi Jaderky všestranně připraveni, jsou to žádaní a vysoce úspěšní odborníci.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. V celkovém hodnocení obhájilo ČVUT svoje umístění na 601. – 800. příčce a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…