FAEI: Směrnice o zbraních má zakrýt fatální selhání Evropské komise

06.03.2017 9:40

V polovině března se má v Bruselu hlasovat o nové směrnici, které reguluje vlastnictví zbraní. „Pro boj s terorismem má z nových opatření reálný význam pouze několik,“ říká David Karásek, mluvčí Sdružení pro práva majitelů zbraní Lex, se kterým Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) hovořil o skutečném obsahu směrnice a jejích dopadech.

FAEI: Směrnice o zbraních má zakrýt fatální selhání Evropské komise
Foto: faei.cz
Popisek: David Karásek, mluvčí Sdružení pro práva majitelů zbraní Lex

„Jedním z těch hlavních přínosů je vydání předpisů pro správné znehodnocování zbraní, které zajistí, že znehodnocená zbraň již nepůjde zprovoznit. Tyto předpisy měla ovšem Evropská komise vydat již v roce 2008. Se splněním této povinnosti ale otálela dlouhých sedm let, a to i přes upozornění z mnoha zdrojů – například i z Europolu – že špatně znehodnocenými a nelegálně opravenými zbraněmi se páchá mnoho zločinů. Vydala je až v listopadu 2015, čtyři dny po masakru v klubu Bataclan a na dalších místech Paříže,“ připomíná David Karásek v rozhovoru (ZDE).

Krok správným směrem je podle něj i zavedení registrace expanzních zbraní, které vznikly předělávkou ostré zbraně. V tomto případě totiž není možné změnu udělat nevratně a zbraně je tak možné předělat zpětně na ostré. „Jde asi o jediné nařízení, které má v nové směrnici nějaký protiteroristický smysl, protože právě takové zbraně měli teroristé, kteří spáchali masakr v redakci Charlie Hebdo a v košer obchodě v Paříži v lednu 2015,“ konstatuje k novele směrnice 2008/51/ES mluvčí sdružení Lex.

Všechna ostatní nařízení jsou namířena proti legálním držitelům zbraní, kteří se ovšem na terorismu nepodílejí. Novela směrnice má prostě jen Evropské komisi pomoci „vykázat činnost“ a zakrýt její nečinnost, která usnadnila vyzbrojování podsvětí a teroristů.

Celý rozhovor s Davidem Karáskem si můžete přečíst ZDE.

Komerční tisková zpráva

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…