FAEI.cz: Fondy Powder Gate cílí na deset tuzemských investorů, říká Tadeáš Trojan

11.03.2019 16:15

Ví, co chce a nebojí se. Tadeáš Trojan, manažer a spolumajitel newyorské investiční společnosti Powder Gate, se minulý týden na skok „vrátil domů“, aby představil možnosti, jak se mohou čeští kvalifikovaní investoři podílet na dvou hlavních strategiích amerických investičních fondů, které firma spravuje.

FAEI.cz: Fondy Powder Gate cílí na deset tuzemských investorů, říká Tadeáš Trojan
Foto: Archiv
Popisek: Tadeáš Trojan, manažer a spolumajitel newyorské investiční společnosti Powder Gate

Fondy Powder Gate nejsou pro každého – nejnižší investice začíná na 250 000 amerických dolarů. „Fondy jsou otevřeny pouze pro omezený počet investorů, kteří sdílejí naši investiční filozofii a globální uvažování. Cílíme přibližně na deset investorů – proto, abychom se každému mohli dostatečně věnovat,“ říká Trojan v rozhovoru pro portál FAEI.cz.

Do Spojených států amerických ho přitáhlo srdce a jeho tehdejší přítelkyně. A za dva roky si vybudoval síť osobních vztahů a konexí, které zúročil třeba v přátelství a pracovním partnerství s americkým investičním partnerem, s nímž založil v roce 2016 investiční společnost Powder Gate LLC (PGC) se sídlem v New Yorku. „Domníval jsem se, což se mi potvrdilo, že pro české investory bude mít větší přidanou hodnotu, když budeme přímo u zdroje, než abychom dále seděli v Praze a nabízeli českým investorům investice v tuzemsku,“ říká Trojan.

V rozhovoru dále Trojan nabádá české investory k tomu, aby svá portfolia více geograficky diverzifikovali. V České republice je podle něj právě z důvodu nedostatku investičních produktů investoři vkládají příliš do lokálních nemovitostí. „Když se podíváte k horizontu pěti let, tak valuace jsou tak vysoké, že je otázkou, jestli je to dobrá dlouhodobá investice. Investice také není o tom mít kvalitní „assets“ (pozn. red. – aktiva), ale musíte mít zajímavou cenu. To je velký rozdíl, který spousta investorů nechápe,“ vysvětluje Trojan.

Českým investorům by rovněž doporučil větší podíl akcií v portfoliu a investování do startupů. Powder Gate, jak řekl Trojan, neinvestuje do společností, protože si myslí, že za měsíc se bude akcie obchodovat výše, ale zajímá ji, jestli bude společnost za pět let „performovat“ lépe než dnes. Je to stejný selský přístup, jaký mají i podnikatelé. „Uvědomujeme si, že na českém trhu je spousta kvalifikovaných investorů. Mezi nimi jsou podnikatelé, kteří většinu svého kapitálu investují zpět do svého podnikání. Právě proto si myslíme, že naše akciová strategie s nimi bude rezonovat. I my totiž kupujeme části podniků, nad nimiž strávíme měsíc i dva, abychom je pochopili v detailu,“ vysvětlil Trojan filozofii fondů.

Ve venture capital fondu se PGC zaměřuje na tři hlavní témata, o nichž jsou přesvědčeni, že budou mít v několika následujících dekádách zásadní dopad na vývoj naší společnosti. První téma se týká růstu světové populace a jejího stárnutí a představuje čtyři oblasti: Zdravotnictví a well-being, zemědělství a potravinářství, data a urbanizaci. Druhým tématem je umělá inteligence a třetím syntetická biologie.

Ve fondu public equities PGC investuje kapitál do malého počtu vysoce kvalitních veřejně obchodovatelných podniků a vyhledáváme situace, v nichž je cena firem na akciovém trhu výrazně nižší, než jejich dlouhodobá vnitřní hodnota.

Celý rozhovor s Tadeášem Trojanem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…