FAEI.cz: Vývoj nového léku stojí i miliardu dolarů

13.02.2017 10:47

Než se nový lék dostane z laboratoří až k pacientovi, trvá to mnohdy i více než dvanáct let. A stojí pořádný balík peněz, třeba i miliardu dolarů. Jen ve Spojených státech se přitom do vývoje nových medikamentů investují desítky miliard dolarů. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) o tom hovoří Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček, který připomněl rovněž roli českých vědců.

FAEI.cz: Vývoj nového léku stojí i miliardu dolarů
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Obrovským kapitálem jsou mozky našich vědců, zapojené do výzkumu na akademické půdě u nás i v zahraničí. Přínos určité země k vývoji nových léčiv a naopak přínos vývoje pro danou zemi se nedá vyjádřit pouze penězi!“ říká Jakub Dvořáček v rozhovoru.

Přidal rovněž svůj odhad, kterých nových léků na závažné choroby bychom se mohly – snad brzy – dočkat. Podle Dvořáčka pravděpodobně není až tak daleko doba, kdy bude možné zbavovat pacienty viru HIV. „Mohlo by se podařit zastavit nemoc AIDS, které se lidé u nás sice už tak trochu zapomněli bát, ale která stále decimuje africký kontinent i řadu zemí v Asii či ve východní Evropě,“ říká.

Celý rozhovor s Jakubem Dvořáčkem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…