FAEI.cz: Vývoj nového léku stojí i miliardu dolarů

13.02.2017 10:47

Než se nový lék dostane z laboratoří až k pacientovi, trvá to mnohdy i více než dvanáct let. A stojí pořádný balík peněz, třeba i miliardu dolarů. Jen ve Spojených státech se přitom do vývoje nových medikamentů investují desítky miliard dolarů. V rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) o tom hovoří Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček, který připomněl rovněž roli českých vědců.

FAEI.cz: Vývoj nového léku stojí i miliardu dolarů
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Obrovským kapitálem jsou mozky našich vědců, zapojené do výzkumu na akademické půdě u nás i v zahraničí. Přínos určité země k vývoji nových léčiv a naopak přínos vývoje pro danou zemi se nedá vyjádřit pouze penězi!“ říká Jakub Dvořáček v rozhovoru.

Přidal rovněž svůj odhad, kterých nových léků na závažné choroby bychom se mohly – snad brzy – dočkat. Podle Dvořáčka pravděpodobně není až tak daleko doba, kdy bude možné zbavovat pacienty viru HIV. „Mohlo by se podařit zastavit nemoc AIDS, které se lidé u nás sice už tak trochu zapomněli bát, ale která stále decimuje africký kontinent i řadu zemí v Asii či ve východní Evropě,“ říká.

Celý rozhovor s Jakubem Dvořáčkem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…