FIT ČVUT: Středoškoláci navrhli vylepšení života v městě na Letní škole Design Sprint

09.08.2021 16:49

Během pěti dnů navrhli studenti středních škol projekty pro lepší život ve městě za pomoci digitálních technologií. Své nápady dovedli až k návrhu produktu díky metodě design sprint od společnosti Google. Letní škola Design Sprint proběhla na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) ve dnech 2.–6. 8. 2021.

FIT ČVUT: Středoškoláci navrhli vylepšení života v městě na Letní škole Design Sprint
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Celkem 24 studentů a studentek středních škol se zájmem o moderní digitální technologie, design a jejich využití absolvovalo Letní školu Design Sprint. Účastníci své nápady na projekty během pouhých 5 dní dovedli až do fáze otestovaného prototypu produktu. Jak na ideaci, prototypování i testování za pomoci technologií, jako jsou virtuální a rozšířená realita nebo vizualizace, ukázali středoškolákům mentoři z řad odborníků na FIT ČVUT.

Studenti pracovali v týmech a volili si projekty z 5 oblastí: edukace, doprava, veřejný prostor a zeleň, společenská odpovědnost nebo volný čas. Již v průběhu kurzu jeden z šesti výsledných projektů dostal zelenou pro budoucí realizaci. Projekt ekologické edukační hry se bude dále rozvíjet ve spolupráci s Dendrologickou zahradou v Průhonicích.

Cílem je vyvinout mobilní herní aplikaci, kde se návštěvníci zahrady zábavnou formou naučí poznávat dřeviny zde rostoucí. „Cílem projektu je změna postojů k přírodě díky edukaci v oblasti ekologie, dendrologie a dalších přírodních nauk,“ říká k dendrologické aplikaci Ing. Jiří Chludil, mentor týmu, a dodává: „Jde nám o to, aby všechny věkové skupiny zábavnou a jednoduchou formou pochopily funkci stromů a rostlin a jejich proměnlivost v čase. Dendrologická zahrada má pro to obrovský potenciál.“ Další projekty řešily například problematiku hluku a znečištění městského prostoru v souvislosti s automobilovou dopravou, kdy řešením by bylo zavést bezplatné MHD a zpoplatněný vjezd do měst pro řidiče automobilů. Jeden z týmů navrhl koncept sdíleného mezigeneračního bydlení založené na vztahu senior–student, kde senior potřebuje péči a student levné bydlení.

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí

Další tým se zamýšlel nad novým využitím stávající světelné instalace Linky na budově v kampusu ČVUT jako místa pro vizualizace výsledků ankety mezi studenty. Studenti se dále zabývali nápadem sdíleného nakupování, tzv. vesnické výpomoci v místech, kde nefunguje plošný rozvoz potravin na objednávku. Poslední z projektů se orientoval na hlášení závad ve městě, kdy by bylo možné prostřednictvím aplikace nahlašovat např. nefungující infrastrukturu, poškození městského mobiliáře či nedostatky ve veřejném prostoru.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.
Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…