FIT ČVUT: Středoškoláci navrhli vylepšení života v městě na Letní škole Design Sprint

09.08.2021 16:49

Během pěti dnů navrhli studenti středních škol projekty pro lepší život ve městě za pomoci digitálních technologií. Své nápady dovedli až k návrhu produktu díky metodě design sprint od společnosti Google. Letní škola Design Sprint proběhla na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) ve dnech 2.–6. 8. 2021.

FIT ČVUT: Středoškoláci navrhli vylepšení života v městě na Letní škole Design Sprint
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Celkem 24 studentů a studentek středních škol se zájmem o moderní digitální technologie, design a jejich využití absolvovalo Letní školu Design Sprint. Účastníci své nápady na projekty během pouhých 5 dní dovedli až do fáze otestovaného prototypu produktu. Jak na ideaci, prototypování i testování za pomoci technologií, jako jsou virtuální a rozšířená realita nebo vizualizace, ukázali středoškolákům mentoři z řad odborníků na FIT ČVUT.

Studenti pracovali v týmech a volili si projekty z 5 oblastí: edukace, doprava, veřejný prostor a zeleň, společenská odpovědnost nebo volný čas. Již v průběhu kurzu jeden z šesti výsledných projektů dostal zelenou pro budoucí realizaci. Projekt ekologické edukační hry se bude dále rozvíjet ve spolupráci s Dendrologickou zahradou v Průhonicích.

Cílem je vyvinout mobilní herní aplikaci, kde se návštěvníci zahrady zábavnou formou naučí poznávat dřeviny zde rostoucí. „Cílem projektu je změna postojů k přírodě díky edukaci v oblasti ekologie, dendrologie a dalších přírodních nauk,“ říká k dendrologické aplikaci Ing. Jiří Chludil, mentor týmu, a dodává: „Jde nám o to, aby všechny věkové skupiny zábavnou a jednoduchou formou pochopily funkci stromů a rostlin a jejich proměnlivost v čase. Dendrologická zahrada má pro to obrovský potenciál.“ Další projekty řešily například problematiku hluku a znečištění městského prostoru v souvislosti s automobilovou dopravou, kdy řešením by bylo zavést bezplatné MHD a zpoplatněný vjezd do měst pro řidiče automobilů. Jeden z týmů navrhl koncept sdíleného mezigeneračního bydlení založené na vztahu senior–student, kde senior potřebuje péči a student levné bydlení.

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí

Další tým se zamýšlel nad novým využitím stávající světelné instalace Linky na budově v kampusu ČVUT jako místa pro vizualizace výsledků ankety mezi studenty. Studenti se dále zabývali nápadem sdíleného nakupování, tzv. vesnické výpomoci v místech, kde nefunguje plošný rozvoz potravin na objednávku. Poslední z projektů se orientoval na hlášení závad ve městě, kdy by bylo možné prostřednictvím aplikace nahlašovat např. nefungující infrastrukturu, poškození městského mobiliáře či nedostatky ve veřejném prostoru.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.
Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…