FN Brno: Bavlněné chobotničky pomáhají nedonošeným dětem

10.09.2017 20:16

V rámci dílen ergoterapie na Psychiatrické klinice FN Brno se pacienti pod vedením ergoterapeutek zapojili do tvorby háčkovaných chobotniček pro nedonošená miminka. Výsledkem je celkem dvacet různobarevných chobotniček, které ergoterapeutky předaly Neonatologickému oddělení FN Brno.

FN Brno: Bavlněné chobotničky pomáhají nedonošeným dětem
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Chobotničky pomáhají miminkům, aby se v inkubátoru cítila bezpečněji. Tato myšlenka vznikla v Dánsku, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti, které v inkubátoru objímají bavlněné chobotničky, lépe dýchají, mají pravidelný tep a vyšší hladinu kyslíku v krvi. Tyto děti jsou také klidnější a nevytahují si např. výživovou sondu. Chapadla chobotniček jim zřejmě připomínají pupeční šňůru a měkká bavlněná příze zase matčinu dělohu.

Neonatologické oddělení FN Brno disponuje pelíšky Neobed, které umožňují dítě polohovat do prenatální polohy. Chobotničky tento komfort doplňují, navíc si je rodiče odnášejí jako první hračku novorozeného dítěte s sebou domů. Neonatologické oddělení chobotničkami zásobují také hodné dárkyně a nezisková organizace Nedoklubko, takže jich aktuálně na oddělení mají dostatek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…