FN Brno: Dětská chirurgie, ortopedie a traumatologie končí implementaci Norských fondů

29.04.2017 9:28

Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno je hlavním řešitelem projektu hrazeného z Norských fondů, programu CZ11 (Iniciativy v oblasti veřejného zdraví), výzvy Aktivita II – Péče o děti, programové oblasti PA 27 – 2 – Prevence dětských úrazů realizovaný pod číslem NF-CZ11-OV-1-019-2015. Implementace projektu končí k 30. 4. 2017 a je na místě provést finální bilanci.

FN Brno: Dětská chirurgie, ortopedie a traumatologie končí implementaci Norských fondů
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Přestože implementacekončí, samotná realizace sestavených kurzů a programů naopak. Návštěvy škol budou pokračovat i nadále za účasti lékařů dětské chirurgie pod vedením přednosty kliniky prof. Ladislava Plánky. Díky masivní prevenci také Dětské nemocnice začala v ČR klesat křivka počtu závažných zranění a úmrtí dětí. Zatímco před rokem 2008 zemřelo ročně 400 až 500 dětí, v současné době je trend výrazně nižší a pohybuje se mezi 120 až 160. Zároveň s tím se zastavil nárůst počtu úrazů, respektive stagnuje kolem 30 tisíc případů ročně. Česká republika se tím výrazně přibližuje pozitivnímu trendu západních zemí.

Výše uvedený projekt Kliniky dětské chirurgie FN Brno nese název Preventivní buňka Centra dětské traumatologie FN Brno a nemocnice tak výrazně posílila svoji preventivní činnost. V průběhu implementace bylo nutné nejprve vytvořit adekvátní prostředí (výukové místnosti, výukové pomůcky, zázemí) a sestavit samotné odborné programy. Jejich součástí jsou kromě teoretických prezentací hlavně praktické demonstrace mechanismu zlomenin, instruktážní videa nebo například elektronická hra. Teprve potom bylo možné pozvat první školní kolektivy. V průběhu přípravy se ukázalo lepší v rámci jedné návštěvy školního kolektivu ukázat dětem všechny tři základní programy. Proto byly návštěvy nakonec definovány jako kurzy a při dosavadním počtu 42 škol (mateřské, základní, střední) tak proběhlo celkem 126 programů (místo plánovaných 50) a navštívilo nás již přibližně 1 050 žáků. Úspěšnost projektu podtrhuje zájem dětí a pedagogů o dětské úrazy.

Tento program je v rámci celé České republiky výjimečný, protože zve zdravé děti přímo k nemocným vrstevníkům a do míst, kde jsou dětské úrazy přímo ošetřovány. Uvidí tak přijíždět opravdové sanitky, potkají se se skutečnými pacienty, vyzkouší si opravdovou sádru a na modelech kostí uvidí, jak se lámou a operují.

„Za klíčové považujeme návštěvu dětí u svých zraněných kamarádů. Přímo v nemocnici se tak mají šanci blíže seznámit s úrazem a jeho následky,“říká přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno prof. Ladislav Plánka. Více ZDE

První děti dorazily do Dětské nemocnice ze ZŠ Milénova v červnu 2016, pak následovaly ostatní. Fakultní nemocnice Brno a její Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie (KDCHOT) představuje jedno z největších Center dětské traumatologie v České republice, kde se léčí děti s úrazy všech typů a závažností.

Pro žáky jsou v rámci základního kurzu připraveny tři programy:

Jak zabránit dětským úrazům
Jsou shrnuta hlavní rizika a mechanismy úrazů adekvátně k věku školního kolektivu a poukazuje se na to, jak jednotlivým úrazům předejít. Program je cílený na primární prevenci.

První pomoc
Teorie a následně praktické ukázky, jak se zachovat v případě úrazu. Program je cílený na sekundární prevenci.

Stal se mi úraz, co dál?
Přímo na pracovišti dětské traumatologie je ukázána cesta pacienta z místa úrazu na jednotlivá pracoviště až na operační sál, dětem je popisováno, jak se úrazy hojí a jaká je rekonvalescence. Program je cílený na sekundární a terciární prevenci.

Kromě základních programů byly vytvořeny ještě další dva:

Návrat do života
K dětem po závažných zraněních jsou zváni jejich vyléčení vrstevníci, aby jim dodali energii a optimismus v jejich aktuálním poúrazovém stavu. Program je cílený na terciární prevenci.

Dopravní úrazy
Ve spolupráci s Policií ČR absolvují děti cílený program na úrazy v dopravě, zejména pak na jejich prevenci a první pomoc. Program je cílený na primární a sekundární prevenci.
Dětské úrazy se nikdy nepodaří úplně eliminovat. Ale čím více o nich děti budou vědět, čím více si jich budou moci „nanečisto“ vyzkoušet, tím pozornější budou při svých činnostech a bude dále ubývat těch opravdu těžkých a smrtelných úrazů. Tento trend je v ČR jasný a jsme rádi, že i tímto projektem bylo možné k němu přispět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…