FN Brno: Díky radiologům má baron Trenck virtuální 3D model

07.07.2018 18:12

Když se v únoru 2017 dostala mumie barona Trencka na Kliniku radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno, málokdo tušil, jaký význam to bude mít pro stanovení jeho přibližné podoby a následně 3D modelu.

FN Brno: Díky radiologům má baron Trenck virtuální 3D model
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Muzeum města Brna totiž v uplynulém týdnu představilo pravděpodobnou tvář tohoto urputného bojovníka, jehož tělo leží už téměř 270 let v brněnské kapucínské hrobce. Od poloviny letošního července si pak budou moci prohlédnout tuto tvář i návštěvníci Špilberku.

Na projektu s názvem „Antropologický, soudně-lékařský a historický výzkum mumie barona Trencka“ spolupracovalo Muzeum města Brna (MuMB) s Kapucínskou hrobkou v Brně, Masarykovou univerzitou (MU) a Fakultní nemocnicí Brno. Odborníci v únoru 2017 přímo v rakvi v hrobce provedli fotogrammetrickou dokumentaci, následně mumii převezli do Fakultní nemocnice Brno, kde ji vyšetřili moderními neinvazivními radiodiagnostickými metodami. Toto „scanování mumie“ vedl lékařský náměstek a přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, který patří mezi přední světové radiology.

„Bylo pro mě překvapením, že i téměř po 300 letech je tělo poměrně dobře zachované a že kromě kostí jsou v něm vidět další struktury jako šlachy. Ale chybí mu několik článků prstů,“ říká prof. Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…