FN Hradec Králové: Mezioborové transplantační centrum obnovilo tradici setkání s pacienty čekajícími na transplantaci ledvin

01.02.2023 15:13 | Tisková zpráva

Mezioborové transplantační centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové, které zajišťuje pro pacienty transplantace ledvin, obnovilo pořádání setkání pacientů z východních Čech, kteří čekají na nalezení vhodného dárce.

FN Hradec Králové: Mezioborové transplantační centrum obnovilo tradici setkání s pacienty čekajícími na transplantaci ledvin
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Dne (po)otevřených dveří se v areálu FN HK zúčastnilo na sedm desítek pacientů a jejich blízkých. Naposledy se tato v České republice ojedinělá akce konala v roce 2019, poté ji nebylo možné uspořádat kvůli pandemii COVID-19. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

„Transplantace ledvin je organizačně i medicínsky nesmírně složitý proces, proto chceme pacientům, kteří jsou na čekací listině, poskytnout při osobním setkání s odborníky co nejvíce informací, které je zajímají a odpovědět jim na veškeré jejich otázky,“ uvedl vedoucí MTC FN HK doc. MUDr. Igor Guňka, Ph.D. Vystupující opakovaně připomínali pacientům zařazených na čekací listině nutnost komunikovat o případných zdravotních komplikacích se svým dialyzačním centrem, aby se poté proces transplantace nezdržoval. Upozorňovali také na nutnost být stále v dosahu mobilního telefonu, aby se transplantace při nalezení vhodného dárce mohla uskutečnit v co nejkratším čase.

Specialisté z Fakultní nemocnice Hradec Králové v krátkých přednáškách seznámili přítomné s organizací odběru orgánů, systémem zařazení na čekací listinu a také způsobem výběru pacientů pro transplantaci. Další součástí byly informace týkající vlastního operačního výkonu, jeho případných komplikací a jejich řešení. Velký zájem vzbudila prezentace zaměřená na péči o pacienty po transplantaci a připravena byla i přednáška pacienta o jeho zkušenostech s transplantací ledviny. Pacienty například zajímaly například podrobnosti k zařazení na seznam čekajících na transplantaci, způsoby komunikace s lékaři o aktuálním stavu či vlastní proces transplantace.

Mezioborové transplantační centrum FN HK každoročně provádí zhruba tři až čtyři desítky transplantací ledvin, průměrná čekací doba na vhodnou ledvinu se v hradeckém centru aktuálně pohybuje kolem osmi měsíců. Na fungování centra, které je jedním ze sedmi transplantačních center v České republice, se podílejí odborníci z mnoha pracovišť nemocnice. Péči o pacienty s onemocněním ledvin zajišťuje především Nefrologická klinika FN HK, která má ve své evidenci více než čtyři sta pacientů po transplantaci ledviny, z nichž někteří žijí s transplantovanou ledvinou í už přes dvacet let. Bližší informace o činnosti kliniky a kontakty je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…