FN Hradec Králové: Projekt Hlavokrční ortézy uspěl v soutěži Transfera Technology Days 2022

16.12.2022 16:14 | Tisková zpráva

Projekt Hlavokrční ortézy z Fakultní nemocnice Hradec Králové byl vybrán v letošním ročníku soutěže výzkumných projektů Transfera Technology Days 2022 mezi 11 finálových technologií, které byly na začátku prosince v Praze prezentovány panelu hodnotitelů. V hodnocení obecenstvem v sále byl vyhodnocen dokonce jako nejlepší projekt. Cílem soutěže je propojení vědy a byznysu.

FN Hradec Králové: Projekt Hlavokrční ortézy uspěl v soutěži Transfera Technology Days 2022
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nová pomůcka vyvinutá Mgr. Petrou Šolínovou z Neurologické kliniky FN HK ve spolupráci s MUDr. Janem Mejzlíkem, Ph.D. (ORL klinika) a Mgr. Ivanou Dvořáčkovou, Ph.D. (úsek náměstkyně pro ošetřovatelskou péči) prostřednictvím dlahy přiložené a fixované k hlavě a trupu zajistí vzpřímené postavení hlavy a krku a stabilitu páteře u pacientů s neurologickými onemocněními, kteří kvůli takzvanému syndromu spadlé hlavy mají potíže s přijímáním potravy a například polykáním. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Vzpřímená poloha hlavy snižuje riziko vdechnutí potravy a zároveň umožní uživateli provádět úkony běžných denních činností. Velkou výhodou pomůcky je snadná manipulace a údržba a možnost individuální výroby, přímo dle dispozic uživatele. Velkou konkurenční výhodou ortézy je fakt, že žádná jiná pomůcka, která by zajistila vzpřímené držení hlavy tak, aby bylo zachováno bezpečné polykání a kvalita života, na trhu v ČR není dostupná,“ stojí v popisu projektu.

Hlavokrční ortéza je nyní individuálně vyráběným zdravotnickým prostředkem na zakázku. Pacienti si ji mohou nechat vyrobit po na základě předpisu od odborného lékaře a schválení revizního lékaře. Pomůcka je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Bližší informace o projektu je možné najít ZDE.

Do letošního již 3. ročníku soutěže Transfera Technology Days se přihlásilo přes 30 projektů, z toho z Fakultní nemocnice Hradec Králové to byly kromě Hlavokrční ortézy ještě výzkumné projekty Dezinfekce a Závěs pro paretickou horní končetinu. Do finálového klání porota vybrala celkem 11 projektů, absolutním vítězem se stalo speciálního magnetické čerpadlo Západočeské univerzity v Plzni. Více informací o soutěže je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…