FN Hradec Králové hospitalizovala v únoru zhruba 600 pacientů s COVID-19

01.03.2021 14:21

Fakultní nemocnice Hradec Králové v průběhu února hospitalizovala přibližně 600 pacientů s COVID-19, což je oproti lednu opět nárůst. Denní počet hospitalizovaných s COVID-19 v hradecké nemocnici se během měsíce pohyboval od 200 do 230 pacientů, počet pacientů na jednotkách intenzivní péče se v posledních týdnech pohybuje okolo šesti desítek.

FN Hradec Králové hospitalizovala v únoru zhruba 600 pacientů s COVID-19
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nemocnice je stále hraně svých kapacit a v minulých týdnech bylo v několika případech nutné transportovat pacienty do jiných regionů. Celkem od začátku epidemie nemocnice eviduje téměř 2200 hospitalizací v souvislosti s COVID-19.

V posledních dnech FN HK eviduje více než 10 hospitalizací pacientů s COVID-19 denně, stále častěji se objevují pacienti mladšího věku, například pod 50 let, jejichž stav vyžaduje umístění na jednotkách intenzivní péče. „Zátěž na personál nemocnice je v posledních dvou měsících skutečně enormní, po podzimní vlně počty pacientů začaly stoupat po vánočních svátcích a od té doby se příliv pacientů příliš nemění. Kromě péče o covidové pacienty současně samozřejmě poskytujeme veškerou akutní péči. Všem zaměstnancům nemocnice chci za jejich nasazení poděkovat,“ řekl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Otevření dalších lůžkových kapacit pro pacienty s covidovou infekcí ve FN HK znemožňuje vysoký počet zaměstnanců, kteří jsou z různých důvodů nepřítomni. Počet v práci nepřítomných zdravotníků stále přesahuje tři stovky. „Pozitivní je, že se díky oočkování zdravotníků daří snižovat počet případů COVID-19 mezi zaměstnanci nemocnice. Naočkována je více než polovina zdravotníků, další čekají na možnost očkování po prodělaném onemocnění COVID-19,“ uvedl profesor Palička.

Vakcinační centrum Fakultní nemocnice za leden a únor použilo na očkování zdravotníků, seniorů a vysoce rizikových pacientů 17.000 dávek vakcíny Pfizer, Moderna a AstraZeneca, další tisíce vakcín nemocnice v rámci pilotního projektu poskytla praktickým lékařům. „Kapacita očkování ve FN HK je odvislá od množství dodávaných vakcín. Intenzivně připravujeme další rozšíření našich očkovacích týmů, abychom byli po zvýšení dodávek vakcín schopni očkovat 30.000 lidí měsíčně,“ dodal ředitel Palička.

Nemocnice v souvislosti s epidemií apeluje na veřejnost, aby dodržovala všechna platná nařízení, která pomáhají zabránit šíření viru a pomohou k snížení počtu hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Důrazně upozorňuje, že kvůli omezení rizika nákazy pacientů a zdravotnického personálu nadále platí zákaz návštěv pacientů ve FN HK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…