FNUSA-ICRC: Příběhy vyléčených „ožijí“ v nové výstavě

07.12.2019 17:17

Nahoru dolů – stále spolu. Slogan si vzal za svůj spolek Společně k úsměvu, jehož členové se na základě osobní zkušenosti snaží pomáhat onkologicky nemocným dětem a dospívajícím.

FNUSA-ICRC: Příběhy vyléčených „ožijí“ v nové výstavě
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA-ICRC

Teď ve spolupráci s týmem Ambulance následné onkologické péče Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) pořádá výstavu Příběhy vyléčených (vy)léčeným, která, jak už název napovídá, přinese osobní zpovědi vyléčených onkologických pacientů.

Výstava nabídne příběhy šestnácti mladých vyléčených lidí. Slavnostně zahájena bude ve čtvrtek 12. prosince ve 14 hodin ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, konkrétně ve foyer budovy O1. Vernisáže se zúčastní i několik aktérů vystavovaných příběhů, tedy vyléčených dětských onkologických pacientů.

Spolek Společně k úsměvu je organizace převážně mladých lidí, kteří si v dětském či dospívajícím věku prošli onkologickou léčbou. Svoji zkušenost se snaží zužitkovat při pomoci dětem a dospívajícím, kteří se aktuálně potýkají se stejnou životní zkouškou, nebo jsou již po léčbě a potřebují následnou péči. Jednou z aktivit spolku je právě projekt Daruj příběh i ty!, založený na autentických výpovědích lidí, kteří si jako děti či dospívající onkologickou léčbou prošli. Svými příběhy se nyní snaží předat naději a zkušenosti nemocným a jejich rodinám. „Cílem je sdílet osobní zkušenost s onkologickou diagnózou z pohledu léčeného či vyléčeného dítěte, dospívajícího či již dospělého s ostatními, které postihl podobný osud jako nás. Díky příběhům lze lépe pochopit svět dětské onkologie či v nich nalézt odpovědi na otázky, se kterými se mnozí při léčbě potýkají,“ vysvětlila místopředsedkyně spolku Společně k úsměvu Markéta Šejnohová. „Sdílení osobní zkušenosti s léčbou může přinést naději a podporu v boji někoho dalšího,“ dodala.

Výstava se koná ve spolupráci s Ambulancí následné onkologické péče FNUSA-ICRC. Právě problematika následků léčby představuje v současnosti hlavní téma spolku Společně k úsměvu – podle odborných studií se pozdní následky týkají sedmdesáti procent vyléčených pacientů. „Vyléčení lidé se často potýkají se zdravotními potížemi, jakou jsou například poruchy hybnosti, osteoporóza, poruchy výživy, hluchota, hormonální potíže včetně poruch plodnosti, ale také s předčasným stárnutím či psychosociálními dopady léčby,“ uvedl MUDr. Tomáš Kepák, vedoucí lékař ambulance.

V úzké spolupráci s Ambulancí pozdních následků FNUSA-ICRC vznikl program Dlouhodobá péče o vyléčené pacienty dětské onkologie s pozdními následky, zkráceně pak "ASTRA", v rámci kterého se vyléčení pacienti společně s odborníky snaží šířit povědomí o pozdních následcích léčby a upozorňovat prostřednictvím osvětových kampaní a workshopů na důležitost prevence. Ta v mnoha případech totiž umožňuje včasné zachycení a efektivní intervenci.

Ambulance následné péče funguje při FNUSA-ICRC od roku 2016 a je místem, kam vyléčení pacienti docházejí na dlouhodobé sledování zdravotního stavu po léčbě. Příchozím, kteří se v dětství léčili s onkologickým onemocněním, poskytuje vysoce specializovanou preventivní a léčebnou péči. Trvale u nich sleduje a vyhodnocuje výskyt možných pozdních následků nádorových onemocnění s cílem snížit výskyt nežádoucích následků léčby či jejich závažnost.

Vernisáž výstavy se uskuteční 12. prosince 2019 ve 14 hodin ve foyer (u kavárny) budovy O1 v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Výstavu, konanou pod záštitou ředitele FNUSA ing. Vajdáka, zahájí koncertní mistr a houslový virtuos Jiří Pospíchal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.