FNUSA: Ne pro každého znamenal včerejší Štědrý den pohodu a klid

25.12.2021 12:34 | Tisková zpráva

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně máme aktuálně celkem 55 pacientů s nemocí COVID-19.

FNUSA: Ne pro každého znamenal včerejší Štědrý den pohodu a klid
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Z toho je 12 na anesteziologicko resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci (dva také na ECMO), na této klinice leží také 8 post covidových pacientů na umělé plicní ventilaci (šest také na ECMO). Všichni jsou ve velmi vážném stavu. Dalších 14 pacientů je na JIP, zbytek na standardních lůžkách, někteří na HFNO a kyslíku.

Bohužel ne pro každého znamenal včerejší Štědrý den pohodu a klid. K nám do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně včera „zavítalo“ na interní nízkoprahový příjem celkem 24 lidí. Většinou se jednalo o starší ročníky a nejrůznější zdravotní problémy typu srdeční slabost, arytmie, mrtvice, astmatické problémy, úzkostné stavy. Kvůli jednomu agresivnímu opilému pacientovi museli zdravotníci dokonce volat policii.

Na ORL ambulanci včera večer lékaři ošetřili sedm lidí s kostmi v krku, naštěstí nemuseli nikoho hospitalizovat, kosti byly zapíchnuty v oblasti hltanu nebo v kořeni jazyka – na to stačí ORL specialistům speciální dlouhé zahnuté peány a kleštičky, kterými dosáhnou až k hrtanové příklopce. Hlouběji uložené kosti, dolní část hltanu a přechod do krčního jícnu, je třeba již řešit endoskopií v celkové anestezii. Takové případy však včera nenastaly.

Protože jsem nechtěla být dnes jen „vážná“, loudila jsem po ORL lékařích nějakou vtipnou perličku z uplynulých let. Tak tady je. Nejkurióznější byl podle nich před lety muž, který si chtěl tajně 24. prosince dopoledne usmažit kousek kapra. Když ho hltal, zapíchl si kost do krku, a když se blížila manželka, chtěl rychle zmizet, tak zakopl a ještě si zlomil nos. Lékaři na ORL tak tahali kost z krku, a ještě šili a rovnali nos. Manželka mu prý navíc celou dobu ošetření nadávala, že to má za svou nenasytnost, a vtipně žádala lékaře, aby muže za trest ošetřili bez anestezie. To kdyby někdo natočil jako filmovou povídku, asi bychom to brali jako fantazii scenáristy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…