„Receptory pro vitamín D se nacházejí takřka ve všech buňkách lidského těla, což svědčí o jeho zásadní a nezbytné úloze pro lidský organizmus,“ uvedl PharmDr. Marek Lžičař, vedoucí výdejny Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.
V podzimních a zimních měsících, kdy se v našich zeměpisných šířkách se slunečními paprsky setkáváme spíše svátečně, je zvlášť vhodné dbát na příjem potravin, které vitamín D obsahují. Významné množství vitamínu D najdeme v rybím tuku, mořských rybách, ale také ve vejcích, mléku a máslu. Z neživočišných zdrojů lze doporučit kvasnice a divoce rostoucí houby, které se pak využívají i k výrobě vitamínových doplňků vhodných pro vegany.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva