FNUSA: Pozor na vitamín D, v zimě může chybět

02.11.2022 14:21 | Tisková zpráva

Zkracující se dny a ubývající sluneční paprsky mají významný vliv na hladinu vitamínu D v lidském těle. Každoročně na tuto skutečnost upozorňuje Světový den vitamínu D, který připadá na 2. listopad. Déčko, označované někdy také jako kalciferol, je důležité nejen pro růst a udržení správné struktury kostí, ale také pro správné fungování imunitního systému.

FNUSA: Pozor na vitamín D, v zimě může chybět
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

„Receptory pro vitamín D se nacházejí takřka ve všech buňkách lidského těla, což svědčí o jeho zásadní a nezbytné úloze pro lidský organizmus,“ uvedl PharmDr. Marek Lžičař, vedoucí výdejny Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

V podzimních a zimních měsících, kdy se v našich zeměpisných šířkách se slunečními paprsky setkáváme spíše svátečně, je zvlášť vhodné dbát na příjem potravin, které vitamín D obsahují. Významné množství vitamínu D najdeme v rybím tuku, mořských rybách, ale také ve vejcích, mléku a máslu. Z neživočišných zdrojů lze doporučit kvasnice a divoce rostoucí houby, které se pak využívají i k výrobě vitamínových doplňků vhodných pro vegany.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Denní potřeba vitamínu D je v rozmezí 2,5–10 µg. „Vyšší potřebu, tedy na úrovni horního limitu, mají kojenci, děti, těhotné a kojící ženy, ale také starší lidé, kteří nepřichází tolik do styku se slunečním zářením,“ doplnil farmaceut.

Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. S jeho nedostatkem se tak mohou potýkat lidé, kteří trpí poruchou vstřebávání tuků, například cystickou fibrózou, celilakií nebo nemocemi slinivky břišní. Nedostatek kalciferolu se projevuje poruchami pevnosti kostí, jejich sníženou mineralizací, deformacemi kostry nebo sníženou svalovou pevností. Spojován je také s vyšším rizikem vzniku diabetu mellitu 2. typu. Naopak jeho nadbytek může vést ke zvýšenému ukládání minerálů i mimo kosti a následně kalcifikaci měkkých tkání.

Pokud si lidé nejsou jistí, zda se vitamín D v jejich jídelníčku vyskytuje v dostatečné míře, případně by jej chtěli doplnit formou potravních doplňků, mohou se přijít poradit do Konzultačního centra Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně při vchodu z Hybešovy ulice. Odborný personál jim tam pomůže najít vhodné řešení na míru – i podle dalších užívaných léků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…