FNUSA: Útlum se promítl do jednotlivých chirurgických oborů

07.04.2021 12:39

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně je momentálně hospitalizováno celkem 73 pacientů s onemocněním COVID-19. Třináct pacientů je na anesteziologicko resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci (čtyři také na přístroji ECMO). Jejich zdravotní stav je vážný.

FNUSA: Útlum se promítl do jednotlivých chirurgických oborů
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

24 pacienti covid+ jsou na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách (dva na umělé plicní ventilaci), stav 12 z nich je vážný. Zbylí pacienti jsou na lůžkách s HFNO (vysokoprůtoková nosní oxygenoterapie), kyslíkem a standardních lůžkách. Máme stále málo JIP lůžek a lůžek s umělou plicní ventilací, zůstávají na nich post covid pacienti, jejichž zdravotní stav je pořád velmi vážný, ale již nejsou pozitivní.

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Pro pacienty covid+ máme nyní volných 15 standardních lůžek, deset JIP lůžek a čtyři s umělou plicní ventilací. V současné době máme 35 nakažených zdravotníků – jednoho lékaře a 34 nelékařů.

V naší nemocnici stále zůstává příliš mnoho pacientů – ať již covid+ nebo post covid - na lůžkách intenzivní péče na anesteziologicko resuscitační klinice a JIP dalších klinik. Což nám samo o sobě omezuje operativu kvůli chybějícím lékařům a sestrám z ARO. Takže v nejbližších dnech neplánujeme návrat k elektivní operativě. I tak máme docela dost akutních operací, například ve čtvrtek minulý týden to bylo 44, včera 36 (běžně míváme v průměru 60-70 denně včetně elektivy).

Útlum se jednoznačně promítl do jednotlivých chirurgických oborů – chirurgie, ortopedie, plastická chirurgie, neurochirurgie, ORL a chirurgie hlavy a krku. Nejvíce je jich jednoznačně na ortopedii, kde i bez pandemie jsou čekací doby na operace výměny kloubů. Jsou to stovky pacientů. Ortopedové nyní operují pouze akutní pacienty (onkologická onemocnění, zlomeniny, infekce endoprotéz apod.) Dohnat tento dluh – podle lékařů to bude trvat zhruba dva roky a bude to velmi náročné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…