Fakultní nemocnice Brno: Škodlivost tabáku ukáží zvířátka, která také nekouří

15.05.2015 11:31

Ke Světovému dni bez tabáku, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotní organizace WHO, se 16. května připojí i Brno. Akcí „Zvířátka také nekouří“ v populárním areálu brněnské zoo na Mniší hoře.

Fakultní nemocnice Brno: Škodlivost tabáku ukáží zvířátka, která také nekouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Kardiovize 2030, jeden z výzkumných programů Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA-ICRC), návštěvníkům přiblíží informace, které zjistil u 965 Brňanů ve věku 25 až 64 let. Výzkum týmu odborníků pod vedením MUDr. Ondřeje Sochora ukázal, že 34 procent obyvatel města Brna je vystaveno tabákovému kouři. Nejvíc - 25,5 procentům Brňanů - ničí zdraví kouř v restauracích. Analýza rovněž zjistila, že zákaz kouření v restauracích by uvítalo 60,8 procenta kuřáků, 77,6 procenta bývalých kuřáků a 88 procent nekuřáků z Brna. Kardiovize Brno 2030 je v Česku jedinečný dlouhodobý projekt, jehož cílem je zjištění aktuálních zdravotních rizik Brňanů a do roku 2030 jejich minimalizování prostřednictvím preventivních programů.

Sobotní program „Zvířátka také nekouří“ nabídne od 10 do 16 hodin malým i velkým návštěvníkům koncert skupiny Noví kaskadéři, ukázku práce hasičů, taneční vystoupení či bublinkového klauna. Cílem je ale kromě zábavy upozornit na závažnost problematiky kouření a nabídnout pomoc všem, kteří chtějí s kouřením přestat. Návštěvníci tak mohou v tento den využít nejen odborného poradenství v odvykaní kouření, ale absolvovat řadu zdravotních vyšetření, jako je měření kapacity plic, hladiny oxidu uhelnatého v plicích, tělesného tuku či krevního tlaku. "V letošním roce se v zoo zaměříme hlavně na rizika, která s sebou přináší pasivní kouření a kouření z tzv. ,třetí ruky´, neboli zbytkový kouř. Zplodiny z cigaretového kouře škodí i velmi dlouho poté, co se na daném místě již nekouří – může to být až několik měsíců, dokonce i let. Zůstávají ve vlasech, na oblečení, ale i na kobercích, stěnách, látkách a nábytku. Ohrožují zejména děti. Nebezpečné kontaminanty se navíc v místnostech kumulují. Větrání a používání klimatizace pro jejich odstranění není účinné," přiblížila Ivana Draholová z pořádajícího projektu Brno-zdravé město.

Nekouřící zvířátka podporují rovněž šetrné chování Brňanů k přírodě prostřednictvím projektu S vysloužilcem do zoo. Všichni, kdo s sebou tento den přinesou starý elektrospotřebič za účelem ekologické recyklace, získají vstupenku do zoo zcela zdarma.

Rada města Brna tento týden rovněž odsouhlasila záměr omezit kouření v areálu brněnské zoo pouze na několik málo speciálně vyhrazených míst. Cílem opatření je chránit návštěvníky zoo, z nichž většinu tvoří dětí, před důsledky pasivního kouření. Město Brno se tak přiblíží trendu zahraničních zoo, které jsou běžně nekuřácké. „Zoologickou zahradu navštěvují především rodiče s dětmi a ty mají právo na přednostní ochranu před důsledky kouření. Zoologická zahrada je navíc vzdělávacím zařízením, takže nekuřácké prostředí by tu mělo být samozřejmostí,“ uvedl náměstek primátora města Brna Martin Ander.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…