Fakultní nemocnice Brno léčila od začátku roku již přes sto pacientů se žloutenkou

05.08.2016 21:45

Fakultní nemocnice Brno momentálně léčí devatenáct pacientů s infekčním onemocněním hepatitidy A, nebo-li se žloutenkou, kteří jsou umístěni na Klinice infekčních chorob FN Brno. Ještě před několika týdny to bylo 10 pacientů. Od začátku letošního roku tak již FN Brno vyléčila přes sto pacientů, přičemž běžný počet s tímto typem infekce býval v minulých letech maximálně do deseti případů ročně.

Fakultní nemocnice Brno léčila od začátku roku již přes sto pacientů se žloutenkou
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Jedním z důvodů narůstajícího počtu této nemoci je to, že lidé nemají na tuto nemoc protilátky. „Dříve v padesátých a šedesátých letech onemocněla většina lidí na žloutenku v dětství a tak při možném styku s infikovanými lidmi měli v sobě již vytvořené protilátky. Dnes tomu tak není. Žloutenka postupně díky novým technologiím a hygienickým předpisům a návykům vymizela a když se stanou případy, jako jsou nyní, může se stát, že osoby, které přijdou do styku s infikovaným prostředím, jsou snáze napadnutelné,“ vyjádřil se přednosta Kliniky infekčních chorob prof. MUDr. Petr Husa, CSc.

Jak lidé poznají, že mají žloutenku. Jaké jsou její příznaky?

Nespecifické příznaky jako je únava, bolesti břicha, nevolnost, zvracení, průjem, teploty, nadýmání, pocit špatného trávení. Příznakem, který většinou nakažené přivede k lékaři je žloutnutí očí (sklér) a následně i kůže. Moč má také tmavší barvu. U dětí a asi 10% dospělých je infekce bezpříznaková, což napomáhá šíření infekce.

Jaké typy žloutenky jsou u nás nejčastější?

U virových žloutenek závisí na epidemiích hepatitidy A, které se každých pár let vyskytují. Mimo epidemie je nejčastější typ C, při epidemiích jako např. v letech 2008 - 2010 vede typ A. Pozor žloutenka je obecný pojem. Latinský ekvivalent je ikterus. Příčiny jeho vzniku jsou různé nejenom viry hepatitid.

Rozhovor na téma žloutenky s lékařem FN Brno MUDr. Petrem Husou naleznete také na:

http://www.fnbrno.cz/zloutnuti-oci-je-jednim-z-priznaku-zloutenky/t5431

https://www.facebook.com/FNBrno/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…