Fakultní nemocnice Brno zaznamenala pokles nemocných žloutenkou

30.09.2016 14:05

Lékaři Kliniky infekčních chorob (KICH) Fakultní nemocnice Brno ošetřují v těchto dnech méně pacientů s virovou hepatitidou A (VHA), než tomu bylo před několika týdny. Z toho lze soudit, že epidemie infekční žloutenky pomalu odeznívá.

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala pokles nemocných žloutenkou
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

K dnešnímu ránu je na KICH 12 pacientů s virovou hepatitidou A,“ řekl MUDr. Petr Husa, lékař KICH FN Brno. „Letošní maximum je opakovaně 27 pacientů na konci srpna a začátkem září,“ uvedl. „Počty pacientů v posledních 3 týdnech klesají, takže nyní se zdá, že epidemie je na ústupu,“ řekl MUDr. P. Husa.

Od začátku roku ošetřovali na KICH celkem 217 pacientů. Další leželi v jiných zdravotnických zařízeních v Jihomoravském kraji.

Díky poklesu počtu nových případů již není aktuální ani spolupráce FN Brno s FN u svaté Anny, kde byli v létě někteří pacienti s VHA hospitalizováni. Koncem minulého týdne došlo také k částečnému otevření interního odd. Kliniky interní, geritatrie a praktického lékařství (KIGOPL) D, které sdílí prostory s odd. Kliniky infekčních chorob 2 a které bylo uzavřeno právě pro epidemii.

Pacienti hospitalizovaní s VHA nejsou zpravidla v ohrožení života. Přesto jeden pacient s preexistující cirhózou jater a v souvislosti s nákazou VHA zemřel a dva další se ocitli v kritickém stavu:

Dva mladší pacienti také s cirhózou byli v přímém ohrožení života selháním jater, které se intenzivní péčí našich lékařů podařilo zvrátit. Všichni tři byli muži s výraznou spotřebou alkoholu,“ vysvětlil MUDr. P. Husa.

Po mediální kampani došlo k výrazně zvýšenému přílivu pacientů odesílaných praktiky (nebo přicházejících bez doporučení) na KICH FN Brno k vyloučení VHA, takže lékaři FN Brno ve zvýšeném množství diagnostikovali řadu dalších onemocnění jater a žlučových cest včetně pokročilých nádorů.

Zájem o očkování proti VHA stoupá, očkují praktici

KICH FN Brno z kapacitních důvodů standardně neprovádí očkování proti VHA, ale odkazuje pacienty na praktické lékaře a externí očkovací centra. Do vypuknutí epidemie se o očkování zajímali jen zodpovědní cestovatelé, kteří navštívili ambulanci pro cestovní medicínu ve FN Brno, zatímco v posledních týdnech a měsících projevila zájem i řada dalších občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…