Fakultní nemocnice Olomouc: Lékaři seznámili pacienty s novinkami v léčbě rakoviny prostaty

13.10.2017 19:24

Novinky z léčby rakoviny prostaty si do velké posluchárny na Teoretických ústavech LF UP přišlo poslechnout více než padesát pacientů. Specialisté z Urologické kliniky FN Olomouc si však pro seminář nazvaný Mám nádor prostaty, a co dál? připravili také přednášky o rehabilitaci, psychologické pomoci nebo o vhodných doplňcích stravy. Setkání lékařů a pacientů pořádané sdružením Prostak doprovázela výstava fotografií Jindřicha Štreita z cyklu Tichá nemoc.

Fakultní nemocnice Olomouc: Lékaři seznámili pacienty s novinkami v léčbě rakoviny prostaty
Foto: fnol.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Olomouc - logo

„Pacient s diagnózou rakoviny prostaty má řadu možností, jak zjistit maximum informací ohledně léčby, ať již od svého lékaře nebo ze specializovaných webů, které se této nemoci věnují. To ale nestačí. Nejde jen o to úspěšně zvládnout léčbu, jde také o to žít tak, aby se nemoc nevrátila. A to je cílem našeho setkání,“ vysvětlil cíl semináře prof. MUDr. Vilím Šimánek, který je předsedou sdružení pacientů s onemocněním prostaty Prostak.

O léčbě rakoviny prostaty tak během odpoledního semináře hovořili například přednosta olomoucké urologie doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D. a MUDr. Karel Ćwiertka, Ph.D. z onkologické kliniky fakultní nemocnice. Dostalo se ale i na přednášky o operačních technikách, nových metodách zamezení úniku moči, erektilní dysfunkci nebo online psychologické pomoci pacientům. Setkání je pro pacienty přínosné i proto, že mohou s lékaři konzultovat své potíže.

Seminář doprovázela výstava fotografií Jindřicha Štreita z cyklu Tichá nemoc, který dokumentuje život pacientů s rakovinou prostaty. „Tady mají tyto fotografie velký smysl, a to nejen pro pacienty, ale také pro studenty lékařské fakulty. Zdá se, že jsem pro ně našel to pravé publikum,“ usmíval se světoznámý fotograf, který má se závažným onemocněním osobní zkušenost.

Štreitovy fotografie budou ve foyeru Teoretických ústavů LF UP k vidění až do 22. října. Den nato se přestěhují do obchodní galerie Šantovka, kde doplní akci Da Vinci operuje v Šantovce. Ta představí stejnojmenný robotický operační systém, jejž ve FN Olomouc využívají nejčastěji právě specialisté Urologické kliniky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…