Filharmonie Hradec Králové zve na Hudební Fórum Hradec Králové 2021

03.11.2021 10:06 | Tisková zpráva

Filharmonie Hradec Králové ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava připravila na 4. až 16. listopadu tohoto roku již sedmnáctý ročník festivalu soudobé symfonické hudby. Hudby, která byla oceněna mezinárodními cenami, ale u nás v české kotlině většinou doposud nezazněla.

Filharmonie Hradec Králové zve na Hudební Fórum Hradec Králové 2021
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

 Stejně jako v minulých ročnících si mohou návštěvníci v sále vychutnat kromě zvukové stránky také doprovodná vizuální ztvárnění. Nachystána jsou hudební témata současnosti a tuzemské i mezinárodní obsazení. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí

„Převážná většina skladeb zaznívá v české premiéře a jsme velice rádi, že Český rozhlas Vltava i v rámci tohoto ročníku přebírá všechny tři koncerty,“ říká Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradec Králové a dále přibližuje: „v letošním ročníku vystoupí vedle vynikajících mezinárodních sólistů i domácí Martinů Voices a Orchestr Berg pod vedením Lukáše Vasilka, orchestr Filharmonie Hradec Králové s Andreasem Sebastianem Weiserem a Janáčkova filharmonie Ostrava s Kasparem Zehnderem.“ Pokud jde o vizuální stránku, koncerty jsou doprovázeny světelným designem Jaromíra Vlčka, videoprojekcí z tvorby Nathaniela Bellowse nebo pantomimou v obrazech v choreografii Adama Halaše, vedoucího katedry nonverbálního divadla pražské HAMU.

Při prvním koncertu festivalu se rozhlasovému publiku a posluchačům v sále představí český klavírista a specialista na soudobou klavírní hudbu Daniel Wiesner a to v Klavírním koncertu švýcarského skladatele, baskytaristy, trumpetisty a klávesisty Dietra Ammanna (premiéra 2019). Další sólistkou tohoto koncertu bude houslistka světového formátu, mnichovská rodačka Carolin Widmann, která zahraje Houslový koncert č. 2 – zajímavostí přitom je, že tuto skladbu pro ni složil její bratr Jörg Widmann.

Ve druhém koncertu festivalu se představí komorní sbor Martinů Voices a Orchestr Berg. Obě tuzemská tělesa se specializují na interpretaci současné hudební tvorby, a na festivalu vystoupí pod vedením dirigenta a sbormistra Lukáše Vasilka. Součástí koncertu, který nese název Děvčátko se sirkami, bude i pantomima z dílny Adama Halaše.

Dalším, skutečně význačným, hostem a sólistou festivalu je letos fenomenální skotský bubeník Colin Currie, pro kterého napsali díla v branži uznávaní skladatelé, jako jsou Steve Reich, HK Gruber, Rautavaara, Akiho a řada dalších. Currie pravidelně účinkuje s nejlepšími orchestry a dirigenty světa. Ani českému publiku není neznámý. Vystoupil např. v roce 2014 na festivalu Struny podzimu. Colin Currie vystoupí s Filharmonií Hradec Králové na třetím koncertu festivalu v úterý 16. listopadu. Zde bude také uvedena skladba Steve Reicha Hudba pro ansámbl a orchestr, zkomponovaná v roce 2018 nebo z téhož roku Normanova kompozice Sustain (Udržet), která byla nominována na Pulitzerovu cenu 2019 a na cenu Grammy 2020 v kategorii Nejlepší soudobá klasická hudba.

Hudební Fórum Hradec Králové je jediným českým festivalem svého zaměření a návštěvníci zde mohou živě slyšet to nejzajímavější ze současné tvorby na poli klasické hudby. V jednotlivých koncertech koncipovaných dramaturgem Markem Hrubeckým tak letos rezonují témata s motty „Oheň hudby jako maják v moři klimatických změn“, „Hudební úmluva o právech slabších“ nebo „Koalice za vítězství hudby“. Hudební fórum představuje v rozpětí jednoho týdne pečlivě vybrané skladby světového repertoáru v zajímavém kontextu soudobého pohledu na okolní svět.

Koncerty festivalu se konají v sále Filharmonie Hradec Králové ve dnech 4., 11. a 16. listopadu a začínají vždy ve 20 hodin. Vstupenky jsou k dispozici v Infocentrech Hradce Králové, rezervace vstupenek a prodej e-Vstupenek potom na portálu www.hkpoint.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…